Dexia Bank


van de regio's"

Het Congres van de Raad van Europa lanceert de "Prijs van de regio's"

29/05/2008

Parijs, Brussel, Straatsburg - Het Congres van de Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa lanceert "De Prijs van de Regio's van het Congres van de Raad van Europa" in samenwerking met Dexia Bank. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de regio's die zich hebben ingezet voor de bevordering van de zgn. `good practices' op het vlak van de regionale democratie; het thema van de eerste prijs is "De bevordering van maatschappelijke cohesie via economische ontwikkeling."

Onder het thema voor de eerste prijs "De bevordering van maatschappelijke cohesie via economische ontwikkeling" verstaan we economische ontwikkeling die aanzet tot maatschappelijke cohesie, deze cohesie stuurt en ze zodoende ook verwezenlijkt. Dankzij deze benadering kunnen regio's van uiteenlopende sociale, culturele en inkomenspatronen tot dezelfde categorie behoren. De projecten zouden hun aandacht moeten toespitsen op regionale economische ontwikkelingsprogramma's en aan de hand van duidelijke voorbeelden aantonen hoe deze programma's sociale cohesie hebben ondersteund en bevorderd. Ongeveer 1 000 van de 200 000 territoriale gemeenschappen die samen de 47 lidstaten van het Congres van de Raad van Europa vormen, kunnen worden omschreven als "regio's".

"Het is belangrijk dat de prijs allesomvattend is en dat wij zorgen voor een zo groot mogelijke participatie", zegt de voorzitter van het Congres Yavouz Mildon. "Wij denken dat wij door de samenwerking met een organisatie van de omvang van Dexia het belang kunnen doen toenemen van het werk van de regio's in het bevorderen van sociale cohesie en economische ontwikkeling. Ik zou ook de gelegenheid te baat willen nemen om alle regio's aan te moedigen om aan deze wedstrijd deel te nemen. Enkel door te tonen hoe wij vooruitgang boeken, kunnen wij een stevige basis leggen voor de vooruitgang van morgen", zo besluit de voorzitter.

"Wij kijken uit naar de samenwerking met het Congres van de Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa voor de orgainsatie van deze prijs", zegt Axel Miller, CEO van Dexia. "Gelet op de lange ervaring van Dexia in de samenwerking met de lokale besturen en in het licht van onze langetermijnverbintenis m.b.t. samenwerking met de openbare besturen, wensen wij onze knowhow in te brengen in dit zeer boeiend partnership", aldus nog de heer Miller.

De prijs wordt uitgereikt op de herfstbijeenkomst van het Congres (1-3 december 2008). De uiterste datum voor de inschrijvingen is 10 september 2008.

Voor meer inlichtingen over de prijs kunt u een e-mail sturen aan prize.regions@coe.int of een fax aan +33 (0)3 88 41 37 47/27 51 (JP Chauvet).

Perscontacten:

Afdeling Communicatie van het Congres van de Raad van Europa congress.com@coe.int; tel: +33 (0) 388 41 32 81

Persdienst Dexia Parijs + 33 1 58 58 86 75

Persdienst Dexia Brussel + 32 2 213 50 81

Meer inlichtingen over de Prijs van de Regio's van het Congres van de Raad van Europa kunt u vinden op:

Het Congres van de Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa www.coe.int/congress

De Raad van Europa werd opgericht in 1949 en streeft ernaar om overal in Europa gemeenschappelijke en democratische principes uit te werken m.b.t. de Europese Conventie van de Mensenrechten en andere referentieteksten die verband houden met de bescherming van het individu. De Raad van Europa telt 47 lidstaten. Het Congres is het vertegenwoordigingsorgaan van de lokale en de regionale overheden bij de Raad van Europa en is nu al 50 jaar actief in de lokale democratie. Hij bestaat uit een Kamer van de Lokale Overheden en een Kamer van de Regio's.

Dexia (www.dexia.com) is een Europese bank die wereldleider is op het gebied van de financiering van de lokale publieke sector. Met een beurskapitalisatie van 20,3 miljard EUR op 31 december 2007 behoort Dexia tot de vijftien grootste financiële instellingen van de eurozone. Op dezelfde datum telde de Groep 35 200 medewerkers, gespreid over 37 landen. Dexia heeft een van de hoogste ratings in de bankwereld. De ontwikkelingsstrategie van Dexia steunt op twee pijlers: een universele bankactiviteit in Europa (België, Luxemburg, Slowakije en Turkije) en een wereldwijd leiderschap op het vlak van Public/Project Finance.

Dexia N.V. - Rogierplein 11, B-1210 Brussel - 1, Passerelle des Reflets, Paris-La Défense 2, F-92919 La Défense Cedex