Kardan

PERSBERICHT Amsterdam/Tel Aviv, 29 mei 2008

Aantal pagina's: 8

KARDAN PROFITEERT VAN GROEI IN OPKOMENDE MARKTEN MET STERKE RESULTATEN OVER EERSTE KWARTAAL 2008


· Sterke stijging in nettowinst toekomend aan eigen vermogen verschaffers van een verlies in Q1 2007 naar EUR 13 miljoen over Q1 2008
· Totale activa neemt 5,4% toe van EUR 4,3 miljard ultimo 2007 tot EUR 4,5 miljard
· Voortgaande expansie van de hoofdactiviteiten met een verdubbelding van de omzet ten opzichte van de vergelijkbare periode 2007
· Hoog activiteitenniveau in het vastgoed segment in China met twee nieuwe projecten
· Verder vereenvoudiging van de holding structuur voorzien

Kerncijfers (x EUR miljoen) 31 mrt 2008 31 dec 2007 (%) Totale activa 4.501 4.272 5,4% Eigen Vermogen 347 343 1,2% Rendement op Eigen Vermogen (%) 3,7% 29,61% Netto schuld / (Netto kas) positie 2 189 174

(x EUR miljoen) Q1 2008 Q1 2007 Nettoresultaat toekomend aan eigen vermogen 13 (4) verschaffers3
Waarvan:
Hoofdactiviteiten
Vastgoed 10 (8) Financiele Dienstverlening ­ Verzekeringen & (4) * Pensioenen
Financiele Dienstverlening ­ Bancaire (2) 1 activiteiten & Kredietverlening
Infrastructuur ­ Projecten * * Infrastructuur ­ Assets (1) (1)

Overige activiteiten * *

Overige (met name corporate activiteiten) 10 3


* Kardan rapporteert in miljoenen euro's, van bedragen lager dan EUR 0,5 miljoen wordt geen rapportage opgenomen.

"Na een jaar met vele transacties en acquisities, zijn we op selectieve wijze doorgegaan met investeren, en lieten we een gezonde groei van activiteiten en resultaten zien over het eerste kwartaal. Met het kapitaal dat we hebben opgehaald gedurende 2007, hebben we ons fundament in de opkomende markten versterkt en uitgebreid en we zijn voornemens deze strategie verder door te zetten. Door ons sterke track record en onze ervaring met de dynamiek van de opkomende markten


1 ROE gebaseerd op het gemiddelde eigen vermogen op jaarbasis.
2 De definitie van netto schuld zoals gepresenteerd in dit persbericht bevat rentedragende leningen en (converteerbare) obligaties minus kasmiddelen en rentedragende vorderingen.
3 Bovenstaande tabel toont de bijdrage van elk bedrijfsonderdeel aan het resultaat van Kardan. Aangezien de voor minderheidsaandeelhouders beschikbare winst al is verdisconteerd, geven deze cijfers niet de volledige winst die in elk van de onderdelen is gerealiseerd, weer.

pagina 2 van 7

29 mei 2008

kunnen wij optimaal inspelen op de ontwikkelingen in deze markten, die tot nu toe slechts beperkt zijn beïnvloed door de huidige economische onrust." aldus de heer Ickovics, voorzitter van de Raad van Bestuur van Kardan N.V.

Financieel verslag
Internationale investeringsmaatschappij Kardan N.V. (Kardan) heft over het eerste kwartaal van 2008 een totale omzet behaald van EUR 207 miljoen, een significante groei vergeleken met dezelfde periode vorig jaar (Q1 2007: EUR 87 miljoen). Deze groei is toe te wijzen aan de volledige consolidatie van de financiële dienstverleningsactiviteiten vanaf 1 april 2007, de herwaarderingswinsten in het vastgoed segment, de algehele groei van de operaties van Kardan en de voortdurende groei van de activiteiten, met name in het infrastructuur segment. De hoofdactiviteiten (vastgoed, financiële dienstverlening en infrastructuur) droegen EUR 154 miljoen bij aan Kardan's omzet over het eerste kwartaal, in vergelijking met EUR 69 miljoen over het eerste kwartaal 2007. De toename van de omzet werd verder veroorzaakt door de sterke stijging van het financieringsinkomen van EUR 8 miljoen over het eerste kwartaal 2007 tot EUR 45 miljoen in het eerste kwartaal van 2008. De stijging van het financieringsinkomen komt met name door het positieve resultaat van de herwaarderingen in eigen vermogen van converteerbare obligaties en andere financiële instrumenten.

Het totale operationele resultaat over het eerste kwartaal van 2008 bedroeg EUR 57 miljoen in vergelijking met EUR 21 miljoen over het eerste kwartaal van 2007. De hoofdactiviteiten behaalden een operationeel resultaat van EUR 56 miljoen, vergeleken met EUR 18 miljoen in het eerste kwartaal van 2007. De overige activiteiten rapporteerden een operationele winst van EUR 1 miljoen.

De netto financiële lasten daalden in het eerste kwartaal naar EUR 4 miljoen, in vergelijking met EUR 17 miljoen in de vergelijkbare periode vorig jaar. De financiële lasten bestaan uit de gestegen kosten in verband met de gestegen schuldpositie als gevolg van het kapitaal dat werd opgehaald gedurende 2007, en de wisselkoerseffecten op uitstaande leningen en deposito's in dollars. Deze lasten werden gecompenseerd door de herwaardering van opties als gevolg van gedaalde aandelenkoersen van de beursgenoteerde groepsondernemingen. De belastingen bedroegen in het eerste kwartaal 2008 EUR 13 miljoen, ten opzichte van EUR 5 miljoen een jaar eerder.

De totale nettowinst over het eerste kwartaal van 2008 bedroeg EUR 37 miljoen, vergeleken met een verlies van EUR 3 miljoen in de vergelijkbare periode 2007. Het minderheidsbelang in de nettowinst steeg van EUR 1 miljoen in het eerste kwartaal van 2007 tot een winst van EUR 24 miljoen dit kwartaal. Het nettoresultaat toekomend aan eigen vermogen verschaffers bedroeg in het eerste kwartaal 2008 EUR 13 miljoen, terwijl in het eerste kwartaal van 2007 een verlies werd geleden van EUR 4 miljoen. Dit vertaalt zich in een nettowinst per aandeel (niet-verwaterd) van EUR 0,16 ten opzichte van een verlies van EUR 0,06 in het eerste kwartaal van 2007.

Waarde van de groep
De totale activa nam in het eerste kwartaal toe met 5,4%, van EUR 4,3 miljard ultimo 2007 tot EUR
4,5 miljard per 31 maart 2008. De stijging in de totale activa werd hoofdzakelijk veroorzaakt door de uitbreiding van activiteiten en kleine acquisities.

Per 31 maart 2008 bedroeg het eigen vermogen EUR 347 miljoen, een lichte stijging in vergelijking met het eigen vermogen ultimo 2007 van EUR 343 miljoen. Dit was met name het resultaat van de gerealiseerde winst in de rapportageperiode met aftrek van wisselkoersverschillen.

Outlook
Kardan is uitgegroeid tot een belangrijke partij in de opkomende markten die zeer beperkt impact ondervonden van de huidige economische onrust. Naar verwachting zullen deze opkomende markten hun economische ontwikkeling voortzetten. Kardan is goed gepositioneerd om direct te profiteren van dergelijke groei. Kardan heeft een solide liquiditeitspositie en een beperkte schuldpositie om verder te
---

pagina 3 van 7

29 mei 2008

investeren in de ontwikkeling en verdere uitbreiding van haar activiteiten. Kardan heeft uitgebreide ervaring met activiteiten in uitdagende omstandigheden en is gericht op lange termijn waardecreatie. Kardan is ervan overtuigd dat ze voortdurend kan inspelen op kansen die zich voordoen in deze huidige marktomstandigheden.

INFORMATIE PER SEGMENT4

Vastgoed

(x EUR miljoen) Q1 2008 Q1 2007 (%) Omzet 75 32 134% Operationeel resultaat 59 17 247%

Door de herwaardering van de vastgoed investeringen en een verdere groei in contractomzet nam de omzet in het vastgoed segment sterk toe tot EUR 49 miljoen (Q1 2007: EUR 11 miljoen). Als gevolg hiervan liet ook het operationeel resultaat in het eerste kwartaal een sterke toename zien.

GTC RE, Kardan's dochteronderneming actief in vastgoed, is in het jaar tot nu zeer actief in China met de aankoop van diverse nieuwe stukken land. Begin 2008 heeft GTC RE in Changzou twee stukken land van circa 195.000 vierkante meter met bouwrechten voor maximaal 542.000 vierkante meter gekocht voor een bedrag van EUR 34,4 miljoen. Changzhou is de vierde stad in China waar GTC RE projecten ontwikkelt. Vervolgens kocht GTC RE in februari een stuk land in Shenyang, met ongeveer 650.000 vierkante meter bouwrechten voor een bedrag van EUR 35 miljoen.

Bovenstaande projecten zijn beide ontwikkeld in samenwerking met Lucky Hope, GTC RE's partner in China. De nieuwe projecten zullen worden ontwikkeld voor gecombineerd gebruik, grotendeels voor residentieel maar ook voor commercieel gebruik. De ontwikkeling van beide projecten zal naar verwachting in de tweede helft van 2008 van start gaan. De bouw in Changzou en Shenyang zal respectievelijk vijf en vier jaar in beslag nemen. De totale project pijplijn van projecten in China behelst momenteel meer dan 2,6 miljoen vierkante meter in verschillende stadia van ontwikkeling.

Aan het einde van het eerste kwartaal kondigde Kardan haar voornemen aan om haar Israëlische vastgoed dochteronderneming, Kardan Real Estate Ltd. (Kardan RE), samen te voegen met Delek Real Estate (DRE), waarmee Kardan een van de grootste residentiële vastgoedontwikkelaars in Israel creëert. De combinatie zal een portfolio hebben voor de ontwikkeling van circa 7.000 woningen waarvan er 1.600 al in ontwikkeling zijn. Na afronding van de transactie zullen Kardan Israel (60%) en DRE (40%) gezamenlijk eigenaar zijn van Kardan RE.

Na afloop van de rapportageperiode heeft Kardan aangekondigd de mogelijkheden te onderzoeken om GTC RE in te lijven in Kardan om zodoende de groepsstructuur te vereenvoudigen en verdere transparantie te bewerkstelligen. Bij realisatie van deze fusie zal een grotere holding ontstaan met een versterkt eigen vermogen en een toename van de waarde van de gecombineerde entiteit.

GTC RE is actief in Europa met GTC SA en GTC Investments B.V., in China met GTC Real Estate China Ltd. en in India. Kardan houdt momenteel een belang (direct en indirect) van 70% in GTC RE, dat een belang van 46% in GTC SA houdt. GTC RE's netto schuld positie per 31 maart 2008 bedroeg EUR 196 miljoen.

4 Alle bedragen die onder de hoofdactiviteiten worden genoemd zijn voor aftrek van het belang van minderheidsaandeelhouders en vertegenwoordigen daarmee 100% van de resultaten van elk segment. De resultaten zijn daarmee niet verglijkbaar met de resultaten in de tabel op de eerste pagina. In die tabel wordt de bijdrage van elk segment aan het resultaat van Kardan gepresenteerd.


---

pagina 4 van 7

29 mei 2008

Financiële Dienstverlening

(x EUR miljoen) Q1 2008 Q1 2007 (%) Omzet ­ Verzekeringen & Pensioenen 28 9 211% Omzet ­ Bancaire & Kredietverleningactiviteiten 23 13 77% Operationeel resultaat ­ Verzekeringen & (3) 1 Pensioenen
Operationeel resultaat ­ Bancaire & * * Kredietverleningactiviteiten


* Kardan rapporteert in miljoenen euro's, van bedragen lager dan EUR 0,5 miljoen wordt geen rapportage opgenomen.

Het segment Financiële Dienstverlening liet een sterke toename van de omzet zien door de autonome groei van de operaties, de volledige consolidatie per 1 april 2007 en door de acquisities van verzekeringsactiviteiten die gedurende 2007 gedaan werden, Het operationeel resultaat voor het Verzekeringen & Pensioenen segment nam af tot een verlies van EUR 3 miljoen, deels doordat de Russische activiteiten, die verlieslatend zijn, voor het eerst werden geconsolideerd. Het operationeel resultaat van TBIF was licht positief, in lijn met het resultaat van het eerste kwartaal van 2007.

KFS is hoofdzakelijk actief geweest in de voortdurende ontwikkeling van haar activiteiten in Rusland en de Oekraïne. TBIF heeft haar belang in de Russische bancaire­ en kredietverleningsactiviteiten uitgebreid van 50% naar 60%. Tevens heeft TBIF de "AVIS Ukraine" transactie afgerond met de aankoop van een 90% belang, samen met een partner, in een onderneming die onder het Avis merk actief is in de autoverhuur en operationele lease in de Oekraïne. Verder werd de aankoop van een 62% belang in UIG, een Oekraïense verzekeringsmaatschappij actief op het gebied van niet-leven afgerond gedurende het eerste kwartaal.

KFS is de houdstermaatschappij van TBIF en TBIH. Kardan houdt een direct belang van 80% in KFS, KFS houdt een belang van 90% en 40% in respectievelijk TBIF en TBIH. KFS's netto schuld positie per 31 maart 2008 bedroeg EUR 67 miljoen.

Infrastructuur

(x EUR miljoen) Q1 2008 Q1 2007 (%) Omzet ­ Projecten 19 15 26% Omzet ­ Activa 9 * Operationeel resultaat ­ Projecten * * Operationeel resultaat ­ Activa * *


* Kardan rapporteert in miljoenen euro's, van bedragen lager dan EUR 0,5 miljoen wordt geen rapportage opgenomen.

Als onderdeel van het verleggen van de focus naar eigendom en ontwikkeling van infrastructurele activa, heeft Kardan vanaf het vierde kwartaal 2007 de rapportage van Tahal gesplitst in Projecten ­ activiteiten gerelateerd aan advisering en turn-key projecten ­ en Activa ­ activiteiten gerelateerd aan ontwikkeling, management en eigendom.

Alle omzet en resultaten behaald in het eerste kwartaal 2007 hadden betrekking op projecten, aangezien er in de rapportageperiode nagenoeg geen activiteiten uit het activa segment zijn voortgekomen. Door de focus op eigendom van activa, was Tahal in staat gedurende het eerste kwartaal een omzet van EUR 9 miljoen in het activa segment te realiseren. Daarnaast nam Tahal's omzet in projecten in vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar toe. Het operationeel resultaat
---

pagina 5 van 7

29 mei 2008

gerealiseerd door projecten was licht positief, terwijl het operationeel resultaat uit hoofde van activa licht negatief was.

In februari 2008 heeft Tahal een overeenkomst gesloten met het nationaal waterbedrijf van Angola voor de ontwikkeling van een watertoevoer infrastructuur project, inclusief het ontwerp van een distributiesysteem en de installatie van 400 kilometer PVC pijp en 140 waterbronnen.

Kardan is 100% eigenaar van Tahal. Circa 90% van Tahal's activiteiten is direct gerelateerd aan water en irrigatiesystemen. Tahal's netto kaspositie per 31 maart 2008 bedroeg EUR 16 miljoen.

Overige activiteiten
De omzet van de overige activiteiten (Automotive & Consumentenproducten en Communicatie & Technologie) nam in het eerste kwartaal 2008 licht af tot EUR 7 miljoen in vergelijking met EUR 8 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De overige activiteiten droegen EUR 1 miljoen bij aan het operationeel resultaat (Q1 2007: EUR 2 miljoen).

Kardan houdt haar overige activiteiten via haar dochtermaatschappij Kardan Israëls waarin zij een belang van 71% houdt. Kardan Israëls netto schuldpositie bedroeg per 31 maart 2008 EUR 23 miljoen.

Profiel Kardan
Kardan is een internationale investeringsmaatschappij met een focus op drie hoofdsectoren: Vastgoed, Financiële Dienstverlening en Infrastructuur. Kardan is met name actief in Midden- en Oost- Europa, waar zij het grootste deel van haar activiteiten houdt.

Kardan houdt controlerende belangen in haar hoofdactiviteiten en is actief betrokken bij het bepalen en implementeren van de strategie van deze ondernemingen. Kardan heeft een consistent track record met het creëren van lange termijn aandeelhouderswaarde door een actief management van de investeringen in de groepsondernemingen en door haar ervaring, financiële middelen en lokale en internationale netwerk in te zetten.

Per 31 december 2007 bedroegen de totale activa EUR 4,3 miljard met een omzet van EUR 774 miljoen. Het aantal werknemers actief binnen de groep bedroeg op 31 december 2007 ongeveer 13.411. Kardan is genoteerd aan Euronext Amsterdam en de Tel-Aviv Stock Exchange.

De verkorte geconsolideerde jaarrekening volgens IFRS zal op de website van Kardan gepubliceerd worden: www.kardan.com.

Bijlagen:

- Winst en verlies rekening (volgens IFRS)
- Balans (volgens IFRS)

Voor verdere informatie:
Citigate First Financial
Uneke Dekkers 020 575 40 21 / mobiel 06 50 26 16 26 Claire Verhagen 020 575 40 18 / mobiel 06 50 51 63 25

Dit persbericht is eveneens verschenen in het Engels. In geval van inconsistenties prevaleert de Engelse versie.

---

pagina 6 van 7

29 mei 2008

Verkorte winst- en verliesrekening
(x EUR 1.000.000)
GEEN ACCOUNTANTSCONTROLE TOEGEPAST
Q1 Q1 2008 2007 Omzet 207 87 Kosten 150 66
------------------------- ----------------------- Operationeel resultaat 57 21 Niet gealloceerde kosten 3 2 Financieringsresultaat 4 17
------------------------- ----------------------- Winst / verlies voor belasing 50 2 Belasting 13 5
------------------------- ----------------------- Winst / verlies na belasing 37 -3 Minderheidsbelangen 24 1
------------------------- ----------------------- Netto winst / verlies 13 -4 ============== =============


---

pagina 7 van 7

29 mei 2008

Verkorte balans
(x EUR 1.000.000) 31 March 2008* 31 Dec. 2007
*GEEN ACCOUNTANTSCONTROLE TOEGEPAST
ACTIVA
Niet vlottende activa 2.627 2.343 Vlottende activa 1.150 1.036 Liquide middelen 724 893
------------------------ ----------------------- 4.501 4.272 ============== ============= PASSIVA
Eigen vermogen 347 343 Minderheidsbelangen 752 730 Niet vlottende passiva 2.355 2.066 Vlottende passiva 1.047 1.133
------------------------ ----------------------- 4.501 4.272 ============== =============


---


---- --