Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 29 mei 2008

Kabinet wil ruim baan voor bevoorrading in steden

De langverwachte kabinetsreactie op het eindadvies van de commissie Stedelijke Distributie is openbaar gemaakt. De winkeliers in Nederland zijn verheugd dat het kabinet de adviezen van de commissie in hoofdlijnen onderschrijft.

Het Platform Detailhandel Nederland is vooral te spreken over het feit dat het kabinet vindt dat lagere overheden meer werk moeten maken van hun verantwoordelijkheden. Daarnaast staat in de reactie te lezen dat lagere overheden het bedrijfsleven meer moet opzoeken om zaken te regelen. Ook worden in de kabinetsreactie de mogelijkheden voor ruimere bevoorradingstijden aangehaald. Zo moet fors worden ingezet op het afschaffen, verruimen en/of harmoniseren van venstertijden en andere belemmerende verkeersregels die de distributie onnodig bemoeilijken.

Het kabinet vraagt tevens extra aandacht voor binnenstadsmanagement. Dat zijn projecten waarbij door en voor winkeliers onderling afspraken worden gemaakt over bevoorraden zonder veel overlast voor de omgeving. Hiermee komt de winkel nu centraal te staan in de discussie over stedelijke distributie en daar is het Platform Detailhandel Nederland zeer over te spreken.

Twee zaken vindt het Platform minder positief. Ten eerste is voor een ambassadeur Stedelijke Distributie gekozen in plaats van een autoriteit Stedelijke Distributie, omdat het woord `autoriteit' te gevoelig zou liggen bij decentrale overheden. Toch schroomt minister Eurlings (Verkeer & Waterstaat) niet om in te grijpen indien nodig. Maar, het mandaat van een ambassadeur zal in elk geval niet groter zijn dan dat van de commissie Stedelijke Distributie.

Een tweede negatief punt, is het feit dat de kabinetsreactie eigenlijk een herhaling is van het eindadvies. Hoe eind van dit jaar een ambassadeur wordt geïnstalleerd en wat deze moet gaan doen is niet duidelijk omschreven.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.