Gemeente Winterswijk


Jaarrekening 2007: gemeente houdt 4 miljoen over


29 mei 2008

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft het jaarverslag en de jaarrekening over 2007 besproken. In deze stukken wordt verantwoording afgelegd over de doelstellingen en de daaraan gekoppelde inkomsten en uitgaven van de gemeente in 2007. De totale inkomsten in 2007 bedroegen bijna ¤ 60 miljoen, de totale uitgaven ongeveer ¤ 56 miljoen. Dit betekent een overschot van bijna ¤ 4 miljoen. Dit overschot is vooral veroorzaakt door een aantal incidentele meevallers en door het verschuiven van een aantal uitgaven naar 2008.

Verkoop van enkele gebouwen en extra dividenduitkeringen van NUON leverden extra inkomsten op. In het kader van de privatisering van de schouwburg hoefde ¤ 1 miljoen minder te worden afgeschreven dan verwacht, omdat dit bedrag werd omgezet in een achtergestelde lening. Daarnaast moest vanwege strakkere regels vanuit de BBV een aantal voorzieningen voor bijna ¤ 1 miljoen vrijvallen. BBV staat voor: Besluit Begroten en Verantwoorden. Er was sprake van strakke kostenbewaking. Ondanks dat er al enkele jaren geen prijscompensatie wordt verrekend in de budgetten lukt het - onder meer door een verdere professionalisering van de inkoop - om grote budgetoverschrijdingen te voorkomen.

Bovendien is een aantal geplande uitgaven - met een totaalbedrag van ¤ 1,4 miljoen euro - van 2007 doorgeschoven naar 2008. Het gaat hierbij onder andere om uitgaven voor verkeer, automatisering en de nieuwe huisstijl van de gemeente. Omdat deze kosten doorschuiven naar 2008 betekent dit dat het begrote tekort voor 2008 groter wordt. Voor de vermogenspositie van de gemeente Winterswijk heeft dit echter geen gevolgen. Want tegenover dit grotere tekort in 2008 staat een even groot overschot uit 2007. Het structurele resultaat over 2007 was echter minder dan verwacht, namelijk ¤ 5.000. Terwijl in de begroting 2007 een structureel exploitatieresultaat van ¤ 435.000 werd verwacht. Dat resultaat herstelt zich echter wel in 2008 en de jaren daarna.

Accountantsverklaring
Net zoals in de afgelopen jaren is de jaarrekening getoetst door de accountant en zowel qua getrouwheid als qua rechtmatigheid akkoord bevonden. Het akkoord op de rechtmatigheid geeft aan dat alle inkomsten en uitgaven volgens de juiste procedures tot stand zijn gekomen.

Ter inzage
De jaarrekening ligt van 3 juni tot en met 17 juni aanstaande voor een ieder ter inzage bij loket Publiekszaken, Beatrixpark 20. De openingstijden zijn van 9.00 tot 13.00 uur en na telefonische afspraak (0543) 545 5 55. Tegen betaling van de kosten (¤ 15,35) is een exemplaar van de rekening verkrijgbaar.Tevens ligt het jaarverslag ter inzage bij de Openbare Bibliotheek, Spoorstraat 14. De jaarrekening kunt binnenkort ook op de website van de gemeente Winterswijk vinden.