Gemeente Venray


29 mei 2008

Venray onderzoekt leefbaarheid in dorpen en wijken

Venray organiseert in het tweede en derde kwartaal van 2008 een onderzoek naar de leefbaarheid in de dorpen en wijken. Zij brengt in kaart hoe het is gesteld met de leefbaarheidsituatie in de diverse kernen. Aansluitend vindt een inventarisatie plaats van het huidige beleid op het gebied van leefbaarheid. Tot slot analyseert de gemeente, samen met haar partners de mogelijkheden tot verbetering en verandering van het gemeentebrede leefbaarheidbeleid. Het huidige onderzoek geeft een vervolg aan de Leefbaarheidmonitor uit 2001.

De zorg voor leefbaarheid in dorpen en wijken, behoort tot de kerntaken van de gemeente. Deze verantwoordelijkheid is in 2007 neergelegd in de Wmo. Naar aanleiding van de dreigende sluiting van de school in Vredepeel deed voormalig wethouder Najja in 2007 de raad de toezegging een onderzoek naar de leefbaarheid te starten.

Praktische opzet

Het Leefbaarheidonderzoek 2008 heeft op verzoek van de betrokken wijken en dorpen een sterk praktische en actiegerichte opzet en uitvoering. Daarmee wijkt het af van de `Leefbaarheidmonitor' uit 2001, die een meer `wetenschappelijke' benadering kende.

Zo kent het onderzoek in de huidige opzet een fasering in de wijze van uitvoering en in de planning per gebied (dorpen en wijken).
* in Fase I van het onderzoek, ligt de focus op de reeds bij de gemeente en haar partners beschikbare informatie over leefbaarheid en leefbaarheidbeleid. Deze Rapportage Fase I (`bestaande' informatie) is eind mei 2008 afgerond

* in Fase II, gaat de aandacht uit naar het verzamelen van (benodigde en/of wenselijke) aanvullende informatie.

Het onderzoek Fase II (nieuwe informatie) vindt rond de zomer in de 10 dorpen plaats. Na de zomer richt het onderzoek zich op de 10 wijken van Venray.

De totale eindrapportage, over fase I en II voor alle Venrayse wijken en de dorpen, is voorzien in het najaar van 2008. De uitvoering van fase I van het onderzoek wordt verzorgd door onderzoek-bureau Spark Result. Na een aanbestedingsprocedure is ook voor fase II voor hen gekozen. De uitkomsten van het onderzoek worden vervolgens meegenomen binnen gebiedsgericht werken.

Vooruitlopend op de herindeling, is het bestuur van Venray van plan om het onderzoek uit te breiden naar drie kernen Wanssum, Blitterswijck en Geysteren. Dit voornemen wordt binnenkort in samenwerking met vertegenwoordigers van Meerlo - Wanssum verder uitgewerkt.