Leefbaar Rotterdam

donderdag, mei 29, 2008

Overlast Spangen neemt weer toe

Spangen was in de jaren negentig bijna synoniem voor drugsoverlast in Rotterdam. Onder het college van Leefbaar Rotterdam is de overlast flink teruggedrongen en ging het de goede kant op. Omdat de aanpak verslapt keert de ellende nu weer terug.

Een verschil met vroeger is dat de handel zich nu meer op straat afspeelt en meer op drugstoeristen gericht lijkt. En met de drugstoeristen en runners komt ook de overlast terug. Bewoners zien het met lede ogen aan en vrezen een terugkeer naar de situatie in de jaren negentig. College en deelgemeentebestuur evenwel staren zich blind op de veiligheidsindex. Een index die vaak niet strookt met de beleving van bewoners.

Omdat berichten omtrent overlast in diverse media breed werden uitgemeten, kwam het onderwerp in de actualiteitenraad aan de orde. De burgemeester gaf aan de signalen zeer serieus te nemen, maar concrete maatregelen werden niet aangekondigd.

Ruim anderhalve maand geleden op 17 april, was Leefbaar raadslid Hennie van Schaik uitgenodigd op het veiligheidsdebat in Delfshaven. Op dat moment was er ook sprake van een overvalgolf op de middenstand in Delfshaven. De voorzitter van het dagelijks bestuur, PvdA-er Carlos Goncalves, betoogde tijdens het debat dat het met de veiligheidssituatie in Delfshaven wel meeviel. Toen Hennie van Schaik aansluitend echter aan de bewoners zelf vroeg wie zich in de wijk onveilig voelde, stak vrijwel iedereen zijn hand op.