CPNB


Persbericht 29-5-2008
Mooist geïllustreerde kinderboek
Gouden Penseel 2008 voor Sinterklaas van Charlotte Dematons

Sinterklaas van Charlotte Dematons (Lemniscaat) is bekroond met het Gouden Penseel 2008, de prijs voor het mooist geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar.

Mijnheer Eekhoorn en de eerste sneeuw van Sebastian Meschenmoser (Hoogland & Van Klaveren) en Letterdromen met Do van Harriët van Reek (Querido) kregen een Zilveren Penseel. De drie eervolle vermeldingen - Vlag en Wimpel - zijn voor De eend, de dood en de tulp van Wolf Erlbruch (Querido), Mijn trui van Audrey Poussier (Van Goor) en Mejuffrouw Muis en haar heerlijke huis van Marije Tolman (Lemniscaat).

De prijzen zijn vanavond uitgereikt in het Rijksmuseum te Amsterdam, onder het oog van Rembrandts Staalmeesters en Het Joodse Bruidje.

Sinterklaas - een tekstloos boek dat minutieus het verhaal vertelt over Sinterklaas en het Sinterklaasfeest - lost volgens de Penseeljury vele raadsels op. "Iedere plaat is een zoekplaat waar je niet op raakt uitgekeken en het heeft daardoor evenveel versies als er lezers zijn".

In het juryrapport wordt Sinterklaas klassiek genoemd met actuele trekjes en met een grote knipoog naar de literatuur, de beeldende kunst en Neerlands tradities en eigenaardigheden. "Dát boek willen we bekijken, nu en nog jarenlang. Het is een echte blijver", aldus de jury. De Penselen worden jaarlijks door de CPNB toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury. Voorzitter is publiciste en onderzoekster Margriet Chorus.

Charlotte Dematons (1957) groeide op in Frankrijk. Na de middelbare school verhuisde zij naar Nederland waar zij in Amsterdam de Gerrit Rietveld Academie volgde. Zij maakt naast prentenboeken illustraties voor meerdere uitgeverijen en tijdschriften. Dematons' illustraties vallen op door de grote rijkdom aan details. Voor haar - eveneens tekstloze - De gele ballon ontving zij in 2004 de Kinderboekenwinkelprijs. Tevens kreeg zij voor dit boek de Kinderjuryprijs Biennial of Illustrations Bratislava (BiB) 2005.Voor haar illustraties van de nieuwe uitgave van de sprookjes van de gebroeders Grimm (2005) werd zij bekroond met een Zilveren Penseel 2006. Eerder dit jaar kreeg zij voor Sinterklaas reeds de prijs voor het mooiste boekomslag.

Vanaf 1 oktober - de eerste dag van de Kinderboekenweek - tot en met 26 oktober zal het Rijksmuseum een presentatie wijden aan illustraties uit de zes boeken die de Penseeljury dit jaar heeft bekroond. Het is een nieuwe samenwerking. Het Rijksmuseum en de CPNB willen met deze alliantie de relatie tussen beeldcultuur en het geïllustreerde kinderboek benadrukken en glans geven.

Download het juryrapport pdf-bestand, 200 kb

Zie het origineel