KPN NV

KPN Nieuws

KPN maakt uitwisseling van medische informatie nog veiliger

Datum

29 mei 2008

Nummer

035

ZorgDomein is nu beschikbaar via het landelijk besloten netwerk ZorgConnect, waardoor ziekenhuizen en huisartsen in heel Nederland vanaf vandaag nog veiliger gebruik kunnen maken van de diensten van ZorgDomein. ZorgDomein ondersteunt het proces tussen de eerste- en tweedelijnszorg met een op het web gebaseerde verwijsapplicatie. Ziekenhuizen en huisartsen werken zo samen aan een efficiëntere verwijzing van patiënten. Gevoelige medische informatie gaat via het besloten en beveiligde netwerk van ZorgConnect. Hierdoor blijft medische informatie alleen toegankelijk voor geautoriseerde zorgverleners. Medisch Centrum Rijnmond Zuid is het eerste ziekenhuis dat gebruik maakt van de diensten van ZorgDomein via ZorgConnect van KPN.

Efficiënter verwijzen met ZorgDomein

Bijna 2.000 huisartsen in Nederland maken gebruik van ZorgDomein voor de verwijzing van hun patiënten. Huisartsen hebben hiermee toegang tot alle actuele informatie zoals toegangstijden, verwijsafspraken en patiënteninformatie voor het bezoek aan de polikliniek. Dit maakt kortere doorlooptijden mogelijk en spitst behandeltrajecten toe op de wensen van de patiënt en de huisarts. Patiënten kunnen sneller geholpen worden en krijgen meer informatie over wat hen te wachten staat. Zo maakt het gebruik van ZorgDomein verwijzen efficiënter en de gang door de zorg patiëntvriendelijker.

ZorgConnect is veiliger

Het besloten netwerk van ZorgConnect maakt het digitaal versturen van vertrouwelijke patiëntgegevens door heel Nederland veiliger, sneller en makkelijker. Deze ICT-oplossing van KPN verlicht in combinatie met het gebruik van ZorgDomein de administratieve lastendruk van zorgverleners omdat de informatie-uitwisseling rondom de verwijzing volledig digitaal wordt afgehandeld. Met de veilige verbinding van KPN zijn er geen barrières meer voor het delen van gevoelige medische informatie.

Patiënten beter geholpen

Monique Philippens, directeur Zorg van KPN: "ZorgDomein is een dienst die nu ook via ZorgConnect beschikbaar is voor zorgverleners. Onze samenwerking met ZorgDomein past in de ambitie van KPN om alle schakels in de zorgketen met elkaar te verbinden. Hoe meer het proces wordt gestroomlijnd en hoe beter partijen met elkaar samenwerken, hoe sneller patiënten uiteindelijk worden geholpen. ZorgConnect neemt zorgverleners werk uit handen, omdat snel, eenvoudig en op een veilige manier digitale gegevens kunnen worden uitgewisseld."

KPN en zorg

ZorgConnect maakt deel uit van de managed ICT-dienstverlening van KPN voor de gezondheidszorg. KPN komt hiermee tegemoet aan de wens van veel zorginstellingen om voor alle telecom en ICT-oplossingen terecht te kunnen bij één leverancier. Met ICT-ondersteuning zorgt KPN voor een veilige en gemakkelijke uitwisseling van zorginhoudelijke informatie tussen zorgverleners. Daarnaast biedt KPN samen met zorginstellingen en partners de gelegenheid ICT-oplossingen te ontwikkelen die zorgverleners in staat stellen meer tijd aan patiënten te besteden en de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Meer informatie is te vinden op kpn.com, trefwoord 'Zorg'.

ZorgDomein
ZorgDomein is gestart in 2001 en ontstaan vanuit Plexus Medical Group. ZorgDomein biedt een platform voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod in de zorg. Primair doel hierbij is dat de patiënt beter geïnformeerd is en sneller op het juiste spreekuur in de zorginstelling terecht komt. ZorgDomein is actief in de regio's Den Haag, Rotterdam, Zuidoost-Brabant, Gouda, Zoetermeer, Doetinchem, Heerenveen, Nijmegen, Gorinchem en na de zomer ook in Groningen en Tiel. Op dit moment wordt er reeds door bijna 2.000 huisartsen naar 17 ziekenhuizen en twee GGZ-instellingen verwezen via ZorgDomein. Deelname van andere zorgaanbieders zoals verpleging, verzorging en thuiszorginstellingen, diagnostische centra en eerstelijnsaanbieders wordt binnenkort verwacht.