Ingezonden persbericht


Open Atelier Emile van der Kruk in Rietveldpaviljoen De Zonnehof Amersfoort

18 mei t/m 29 juni 2008

Tot en met 29 juni werkt en exposeert beeldend kunstenaar Emile van der Kruk in het Rietveldpaviljoen aan het plein Zonnehof in Amersfoort. Zijn verblijf in het Rietveldpaviljoen is onderdeel van het project Open Atelier. Het Open Atelier biedt bezoekers, waaronder speciaal ook scholieren, een kijkje in het atelier van de kunstenaar. De kunstenaar toont het ontstaan van zijn werk aan het publiek; hij is bereid het geheim van de creatie te delen met nieuwsgierige ogen. Als de kunstenaar aan het werk is, op woensdag t/m zondag, kunnen bezoekers gratis naar binnen om het maakproces te volgen en te bekijken wat de kunstenaar al heeft gemaakt.

De robuuste houten beelden van Emile van de Kruk zijn, ondanks hun verscheidenheid, direct herkenbaar aan de grove sporen van kettingzaag, guts en krijt. De beelden lijken getekend door een hard en ruw leven en verbazen tegelijkertijd door een zorgvuldige, verfijnde figuratie. Door het combineren van verschillende standpunten en aanzichten binnen een beeld gaat de houthuid leven. Op een subtiele manier zijn er ogenschijnlijk toevallige leemtes in het grove oppervlak van het beeld ontstaan, waardoor de kijker het beeld met zijn eigen projectie kan voltooien.

Thema's
Emile van der Kruk maakt op een sobere, maar trefzekere manier gebruik van effecten uit de schilderkunst zoals perspectief, schaduwwerking en kleur. Niet zelden dienen beroemde werken uit de kunstgeschiedenis als inspiratiebron en krijgen thema's van kunstenaars als Edvard Munch, Ernst Ludwig Kirchner, Chaim Soutine en Max Beckmann een eigen draai. Ondanks de materieel heftige manier van aanwezig zijn, heeft elk beeld een verstilde psychologische lading die aanleunt tegen het gedachtegoed van Jung. Veel beelden krijgen een stoel, bank of tafel mee als verwijzing naar de psychoanalyse.

Emotioneel realisme
Hij omschrijft de indringende fictie in zijn werk als 'Emotioneel Realisme'. Expressief en ingetogen tegelijk hebben de beelden een hoog aaibaarheidsgehalte. De laatste jaren werkt hij steeds meer in andere, vaak contrasterende materialen zoals brons, polyester, baksteen en bot. Deze materialen versterken de tegenstellingen die hem zo intrigeren en vergroten het vermogen waarde te zien in schijnbare toevalligheden om zomaar ergens een beeld in te kunnen zien. Zie ook www.emilevanderkruk.nl.

Rondleidigen op 8 en 22 juni
Op zondag 8 juni en zondag 22 juni om 13.00 uur geeft Emile van der Kruk een rondleiding door zijn Open Atelier.

einde bericht

Het Open Atelier is te bezoeken van woensdag t/m zondag tussen 12 en 17 uur of via de webcam op www.dezonnehof.nl.

Het Open Atelier van Emile van der Kruk wordt ondersteund door de Hogeschool Utrecht / Instituut voor Social Work, Kf Heinfonds en het Prins Bernard Cultuurfonds



Ingezonden persbericht