Ingezonden persbericht


S H O
Samenwerkende
Hulporganisaties

SHO: Birma opent voorzichtig de deuren voor internationale hulpverleners

Opbrengst giro 555 ruim twee miljoen euro

Den Haag, 29 mei 2008

De noodhulp van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) bereikt inmiddels honderdduizenden mensen in Birma. Een kwart van de getroffenen heeft echter nog geen enkele vorm van noodhulp ontvangen. Bijna een week na de toezeggingen van de Birmese regering om meer internationale hulpverleners toe te laten tot het rampgebied begint het land zich voorzichtig te openen en worden visa-aanvragen goedgekeurd. Toegelaten worden tot Birma betekent echter nog niet dat medewerkers naar de zwaarst getroffen gebieden mogen. In de stad Yangon wachten al dagen onder meer dertig internationale medewerkers van het Rode Kruis op groen licht om naar de zuidwestelijke delta te mogen reizen.

De SHO vreest voor de levens van nog eens tienduizenden mensen in de zwaar getroffen kustgebieden. SHO-voorzitter Cees Breederveld: 'Het is een race tegen de klok. Ondervoeding, ziektes en gebrek aan schoon drinkwater gaan nu hun tol eisen. Aan driekwart van de slachtoffers is nu enige vorm van noodhulp geboden, maar je maag draait om als je bedenkt dat tienduizenden slachtoffers nog geen hulpverlener in levende lijve hebben gezien. Het is absoluut noodzakelijk we deze mensen zo snel mogelijk kunnen bereiken, een tweede ramp is onderweg.'

Vanaf de eerste dag na de ramp zijn er wel al lokale hulpverleners van partnerorganisaties van alle SHO-leden actief in delen van het rampgebied. Tot gisteravond zijn er 43 vliegtuigen met 750 ton aan noodhulpgoederen van het Rode Kruis Birma ingevlogen. 27.000 vrijwilligers van het Rode Kruis die wel toegang hebben tot het rampgebied helpen bij de distributie. Mobiele watertanks zorgen nu dagelijks voor 600.000 liter schoon drinkwater voor 40.000 Birmezen. Lokale partnerorganisaties van ICCO, & Kerk in Actie en Tear hebben al meer dan 140.000 mensen weten te bereiken met voedselpakketten. Unicef zet helikopters in om goederen vanuit de hoofdstad Yangon naar delen in de zwaar getroffen Irrawaddydelta te verplaatsen. Bovendien richt de VN-kinderrechtenorganisatie zich op het inenten van kinderen tegen mazelen en het zo snel mogelijk weer openen van scholen. Zo wordt de uitbraak op ziektes verkleind en wordt kinderen een veilige plaats geboden, waar ze samen kunnen spelen en hun (traumatische) ervaringen verwerken.

De SHO kan onder de huidige omstandigheden in Birma op dit moment 4,6 miljoen euro geven in de vorm van noodhulp aan slachtoffers. In de wederopbouwfase zijn nog eens miljoenen nodig.

De SHO hebben sinds 6 mei gironummer 555 opengesteld voor de slachtoffers van de cycloon Nargis in Birma. Op 29 mei is er via giro 555 2.244.497,70 euro opgehaald. De SHO is een samenwerkingsverband van acht Nederlandse hulporganisaties (Cordaid, Kerk in Actie, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes en Unicef). Bij grote rampen werken zij samen in een Nationale Actie, dit keer onder de slogan "Help slachtoffers cycloon Birma!"

***