'Ook ogen hebben recht op factor 30!'


Vakantieganger besteedt honderden euro's aan huidbeschermers, maar vergeet bescherming van de ogen

GORINCHEM, 20080529 -- Hoornvliesbeschadigingen, kraaienpootjes, staar. Symptomen die veelal worden veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette stralen van zonlicht. Het effect van ultraviolette-stralen op de ogen en de huid rondom het oog wordt onderschat. `Een heel assortiment aan dure zonnecrèmes gaat mee de koffer in terwijl de vakantieganger bezuinigt op goede bescherming voor de ogen', zegt Petra Gremmen van Het Huis.

`Het is opmerkelijk dat er ieder jaar zoveel meer aandacht wordt besteed aan de effecten van schadelijke UV-straling op de huid, dan aan de kwetsbaarheid van de ogen. Langdurige blootstelling aan de zon kan op den duur zelfs leiden tot een verminderd gezichtsvermogen of staar'.



Factor 30 voor de ogen

Het gebrek aan aandacht voor de bescherming van ogen en het dragen van een goede zonnebril wijdt Gremmen aan het feit dat een zonnebril voornamelijk als een modeaccessoire wordt gezien en niet als goede beschermer tegen veel zonlicht. Veel consumenten letten bij het uitkiezen van een zonnebril voornamelijk op het model en nauwelijks op de mate van UV wering. `Maar het een sluit het ander zeker niet uit. Als mode accessoire is een goede zonnebril ook de factor 30 voor je ogen'.



Zomertips

Een goede zonnebril is overigens niet de enige bijdrage aan oogbescherming.

5 tips van Het Huis opticiens voor het komende vakantieseizoen:

· Draag vaker een hoed met een brede rand

· Vermijd de zon tussen 12 uur en 14 uur

· Kies een zonnebril met goede UV-wering. Vraag de opticien om advies

· Bescherm ook kwetsbare kinderogen. De ooglens van kinderen is nog zeer transparant

· Staar niet te lang naar de (ondergaande) zon.