Pekelder handelshuis introduceert Gronings volkslieddoosje


Hstorisch Gronings volkslied in muziekdoosje

OUDE PEKELA, 20080529 -- Handelshuis PekTrade in Oude Pekela heeft een speeldoosje laten maken, dat het originele Gronings Volkslied afspeelt. Het doosje bleek nog niet te bestaan. PekTrade heeft inmiddels een paar honderd exemplaren laten produceren en verwacht een groot succes. "Want het échte Groninger-gevoel is terug van weggeweest..."

Oude Pekela,-
Handelshuis PekTrade in Oude Pekela heeft een uniek muziekdoosje op de markt gebracht, dat het complete originele Gronings Volkslied afspeelt. Tot verbazing van de rasechte Groningse Jeannette Niemeijer, eigenaar van PekTrade, bleek een dergelijk muziekdoosje nog niet te bestaan. "En dat terwijl we een prachtig volkslied hebben." Niemeijer heeft het doosje daarom zelf maar laten produceren. "Een hele klus, waar we maanden mee bezig zijn geweest."

Het speeldoosje met het Grunnens Laid is volgens Niemeijer zo uniek, omdat ook daadwerkelijk het héle volkslied wordt afgespeeld. "Het Gronings Volkslied is namelijk aan de lange kant en dat leverde al snel de nodige problemen op. Tot onze teleurstelling bleek het nummer niet op de afspeelrol van een normale speeldoos te passen. We moesten daarom noodgedwongen op zoek naar een speciaal mechanisme.."

Een maandenlange zoektocht volgde, totdat het Pekelder handelshuis in contact kwam met een bedrijf, dat is gespecialiseerd in micromechanica. "Zij leveren ons nu aangepaste speelrolletjes, die niet 18 maar 23 noten kunnen laten horen. Het Gronings Volkslied kan daardoor compleet, van het begin tot aan het eind, worden afgespeeld. En de klank is fantastisch!"

PekTrade heeft de aangepaste speelrolletjes inmiddels in een paar honderd speeldozen laten plaatsen, die worden verkocht via de internetpagina www.volkslieddoosje.nl Op de site zijn meerdere modellen van de Grunnens Laid-muziekdoos beschikbaar. "Dat is bijvoorbeeld de exclusieve houten versie, die het hele Gronings volkslied laat horen," vertelt Niemeijer. "Maar we hebben ook een goedkoper doosje, dat een compilatie afspeelt van ons volkslied. We hebben dat doosje het Lutje Grunnens Laid genoemd." Alle muziekdoosje worden geleverd met echtheidscertificaat én de complete tekst van het Gronings Volkslied. "Da's wel zo handig als je lekker wilt meebrullen, maar niet alle coupletten kent..."





PekTrade