Ingezonden persbericht


VideoInferno presenteert:
H3R3TIC!

_ FILM |.| FESTIVAL _

Amsterdam . donderdag 29 mei t/m zondag 01 juni

Van Guy Debord tot Robert Anton Wilson. Een viering van het alternatief denken op film.

CAVIA / CHIELLERIE / HOTEL DOLPHIN / ILLUSEUM / OCCII

OT301 / SMART PROJECTSPACE / UITKIJK / VRANKRIJK

***

VideoInferno brengt met H3R3TIC! een hommage aan een breed pallet van politieke utopisten, wettenloze spirituelen en artistiek extremisten. Een festival gewijd aan individuen en bewegingen die als voeding en inspiratie hebben gediend voor een halve eeuw tegen culturele insubordinaties in cinema, kunst en denken.

Met een breed en complex programma, verdeeld over een meervoud aan locaties, over vier dagen en nachten, kijkt H3R3TIC! met een originele en geinspireerde blik naar de caleidoscopisch verlichte geest van de westerse tegencultuur; zowel beweging als individu, zij die verantwoordelijk zijn voor de laatste vijftig jaar onafhankelijk denken, hun inspiraties, volgelingen en nalatenschap.

Negen locaties - OT301, UITKIJK, ILLUSEUM, SMART PROJECT SPACE, CAVIA, OCCII, VRANKRIJK, CHIELERIE, HOTEL DOLPHIN - tientallen vertoningen (waaronder verschillende nederlandse en europese premieres), vele afterparties, performances, debat en internationale gasten ter viering van het trotse onderscheid van Amsterdam en de laatste vijf decennia aan grensverleggend politieke, culturele en artistieke rebellie in film.

Een audio/visuele weerslag van de muiterij van de gevestigde orde door een onvoorspelbare clan van vrijbuiters als Guy Debord, Aleister Crowley, Timothy Leary, Isidore Isou, Chris Marker, John Sinclair, Alex Grey, Harry Smith, Robert Anton Wilson, Jacqueline De Jong, Menno Grootveld, Spiral Tribe, Antero Alli en vele anderen.


- Programma -

Ter viering van 40 jaar studenten opstand, Parijs mei 1968, zal er middels een tweetal retrospectieven speciale aandacht worden besteed aan de recent zo veelvoudig verguisde jaren '60. Het tijdperk dat van ongekend fundamentele invloed is geweest op onze recent politieke en artistieke historie. Met Ira Cohen (Uitkijk, Zaterdag 31/05) & Charles Manson (Illuseum, Zaterdag 31/05) worden een aantal van de meer controversiële aspecten van deze culturele schokgolf die de grondvesten van de moderne maatschappij heeft doen verschuiven uitvoerig belicht.

Andere thema programma's en presentaties richten zich op de europese premiere van het werk van 'underground' regisseur

Antero Alli (Illuseum, Zondag 01/06); op Modern Nomads and Temporary Autonomous Zones (SMART Project Space, Zaterdag 31/05 en Zondag 01/06); op de vrijheid van expressie en media (OT301, Zondag 01/06); op Aleister Crowley's filosofie en nalatenschap (Illuseum, Vrijdag 30/05); op de achterkamertjes van samenzwering en revolte (Chiellerie, Vrijdag 30/05 t/m Zondag 01/06), op de Situationist International en Mei 68 (OCCI, Donderdag 29/05 en Zondag 01/06).


- Locaties -

De uitgesproken en ambitieuze wens achter de vier dagen H3R3TIC! film festival is alternatief Amsterdam terug op de kaart te zetten als centrum van vrijdenkers, radicale kunst en alternatieve levenswijzen. Het festival zal zich door de stad aan het publiek openbaren op locaties die nauw verbonden zijn aan de rijke historie van het "Magisch Centrum" wat Amsterdam ooit geweest is alsook op die plekken die hedentendage deze ziel in leven houden.

Gedurende 1 weekend lang zullen deze locaties verbonden worden als tegengif tegen het conformisme en middelmatige van alledag. Een daad van cultureel verzet opgedragen aan spirituele opstand, compromisloze creativiteit en de kracht van het vrije denken!

The guardians of human freedom, at all times and under all conditions, are the subversives." (Amos Vogel)

Dedicated to Guy Debord, Robert Anton Wilson and Albert Hoffmann. RIP.

***

voor info & media: videoinferno@gmail.com

www.videoinferno.nl