Ingezonden persbericht


Persbericht

Filmhuis Cavia viert 25-jarig bestaan

Boven een boksschool in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam zit een filmhuis. Al 25 jaar lang. Filmhuis Cavia bestaat een kwart eeuw en staat daar eind deze maand bij stil, met onder meer een discussie over de toekomst van kleine bioscopen en natuurlijk een feest.

Filmhuis Cavia komt voort uit de krakerswereld. De krakers van de Nieuwmarktbuurt moesten eind jaren zeventig wijken voor de metro. Ze zochten een nieuw thuis, en vonden die in de vervallen Staatsliedenbuurt in stadsdeel Westerpark. Ze zetten eigen voorzieningen in de wijk op. Behalve om knokploegen ging het om een kinderopvang, een vrouwenhuis, een gereedschapsuitleen en... een filmhuis.

De krakers zijn allang vertrokken, de Staatsliedenbuurt is onherkenbaar veranderd, maar Filmhuis Cavia - de gekste en gezelligste bioscoop van Amsterdam - houdt vol. Een greep uit het recente aanbod: de anti-oorlogsfilm Idi i Smotri uit de Sovjet-Unie (voorafgaand aan 4 en 5 mei), de regisseursversie van Apocalypse Now en de DDR-musical Heisser Sommer! Tot de grote successen uit het verleden van het filmhuis behoort een gay-sm-avond waar de bezoekers voor één keer werd toegestaan om naakt in de zaal plaats te nemen.

Activiteiten

De jubileumactiveiten hebben plaats op 29, 30 en 31 mei. Op 30 mei is er een discussie over de toekomst van kleine bioscopen. Leggen zij het af tegen de dvd, Blu-ray, de thuiscinema? Oud-vrijwilligers van Filmhuis Cavia die nu elders in de filmwereld werken debatteren hierover met filmjournalist Bart van der Put van Het Parool en huidige medewerkers. Zie bijlage of www.filmhuiscavia.nl voor het volledige jubileumprogramma.


---

Noot voor de redactie,