Ingezonden persbericht


De wereld als werkterrein
Met SER-voorzitter prof. dr. Alexander Rinnooy Kan over het nieuwe SER-advies 'Globalisering'.

Een seminar over duurzaam globaliseren op dondermiddag 29 mei in de Koningszaal van Artis Congrescentrum, Plantage Middenlaan 41A-43, Amsterdam Organisatie: De Burcht, Centrum voor Arbeidsverhoudingen. In samenwerking met de Sociaal-Economische Raad Hoe kunnen Nederlandse bedrijven en organisaties in complexe wereld- verhoudingen gestalte geven aan een duurzaam globaliseringsbeleid? Leer van de bedrijfscases van Nederlandse bouw- en kledingbedrijven.

Een actueel seminar over het zojuist verschenen SER-advies `Globalisering' De wereld als werkterrein
In mei verschijnt een advies van de Sociaal-Economische Raad over globalisering. Vers van de pers biedt dit seminar de mogelijkheid om de kernpunten van het duurzame globaliseringbeleid te bediscussiëren. In rechtstreeks debat met SER-voorzitter Rinnooy Kan en de leden van de SER-commissie Globalisering.
Globalisering brengt veranderingen aan in de verlies- en winstrekening van de Nederland se maatschappij en van Nederlandse bedrijven. Nederlandse arbeidsplaatsen en productie - centra worden overgeplaatst naar andere continenten. Maar Nederlandse bedrijven en hun werknemers vinden ook nieuwe opdrachtgevers over de hele wereld.
· Welke mogelijkheden biedt duurzame globalisering voor een versterking van de internationale rechtsorde?

· Kunnen we globalisering benutten om de positie van de allerarmsten te verbeteren nu ontwikkelingslanden ­ met name China en India ­ meespelen in de wereldeconomie?
· Hoe stellen we ons op bij het opknippen en verplaatsen van productieprocessen en belangrijke delen van de dienstensector?
Case study 1: Interbeton
`Dubai als bouwput van de globalisering'
General Manager Halbe Veenstra van Interbeton (Koninklijke BAM Groep) schetst de kansen en bedreigingen en de visie van Interbeton op sociale verantwoordelijkheid. Concernbestuurder Janna-Hilda Mud van FNV Bouw geeft een toelichting op de bescherming van werknemersrechten in de globalisering, door middel van het `framework agreement' dat de vakorganisatie met de BAM hebben gesloten. Case study 2: Fair Wear Foundation
`Schone kleding door gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de hele productieketen' Een presentatie door directeur Erica van Doorn van de Fair Wear Foundation en Jef Wintermans , directeur van brancheorganisatie Modint, over de unieke samenwerking van kledingbedrijven, actiegroepen en vakbeweging in de Fair Wear Foundation. De basis van samenwerking tussen FWF en een deelnemer is de Gedragscode. Bedrijven die deelnemer worden van FWF committeren zich aan het stapsgewijs in de praktijk brengen van de gedragscode in alle fabrieken waar zij kleding produceren. Zo werken zij aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in fabrieken waar zij kleding produceren, overal ter wereld.

Programma

Gespreksleiding: Mike Ackermans heeft ruim 20 jaar ervaring in sociaaleconomische journalistiek bij de landelijke dagbladen NRC en Volkskrant en Business News Radio. Hij was hoofdredacteur van Fem Business en chef economie van RTL Nieuws. Thans is hij publicist en oprichter van zijn webtv-productie- bedrijf Corptv.
13.00 u Zaal open. Ontvangst deelnemers
13. 30 u Opening door SER-voorzitter prof. dr. A.G.H. Rinnooy Kan: `Een agenderend SER-advies'

- Hoofdlijnen

- Dilemma's

- Implementatie
Case 1:
13.55 u `Dubai, bouwput van de globalisering' door General Manager Halbe Veenstra van Interbeton (Koninklijke BAM Groep).
14.15 u co referent Best Practice 1:
Janna Mud, FNV Bouw & Infra en concernbestuurder BAM `Framework agreement: werknemersbescherming vanuit internationale optiek' 14.35 u Q&A seminardeelnemers en SER-Commissieleden 14.45 u PAUZE
Case 2:
15.15 u `Schone kleding door gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de hele productieketen' door directeur Erica van Doorn en deelnemer Jef Wintermans van de Fair Wear Foundation.
15.45 u Q&A seminardeelnemers en SER-Commissieleden 16.00 u Debat - `De maatschappij over het SER-advies Globalisering' Debatpanel Wilko Gunster (Algemeen secretaris Internationale Kamer van Koophandel), Paul Kalma (Lid Tweede Kamer PvdA), Jan Jacob van Dijk (Lid Tweede Kamer CDA) en Rolph van der Hoeven (ILO). 17.00 u Afsluiting, nazit in het conferentiecafé 18.00 u Sluiting

Meer te doen in De Burcht

Dinsdag 10 Juni`Een nieuw Sociaal Pact voor Nederland' Verlengde inschrijving! Zie voor meer informatie www.deburcht.org Een echt wérkcongres dat praktijk, beleid en wetenschap rond de tafel zet om bouwstenen aan te dragen in aansluiting op het kersverse Voorjaarsoverleg en het langverwachte rapport van de Commissie Bakker. Hoe moet in de ogen van human resource managers, vakbondsbestuurder, werkgevers en kenners van de arbeidsverhoudingen deze New Deal er uit zien?
FNV-Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk heeft een contourenplan. Prof. dr. Jelle Visser schetst de Europese dimensie. Sociale innovatiedeskundige Frank Pot, Jaap Jongejan (voorzitter CNV-Bedrijvenbond) en Unilevers Hoofd Arbeidsverhoudingen Joba van den Berg maken hier samen met de deelnemers een pakket van, waar op decentraal niveau mee gewerkt kan worden. Onder auspiciën van de Henri Polak-leerstoel bezet door prof. dr. Paul de Beer.
Woensdag 18 juni Avondevenement:De Leuk-werk-show
Wat is de ideale leer- en werkomgeving? Studenten personeelswerk gaan op zoek naar de beste combinatie van werken en het verwerven van kennis en vaardigheden. Welke eisen stellen jonge werknemers aan een werkplek. Hebben ze nog belangstelling voor doorgroeimogelijkheden? Wat vinden zij de ideale balans tussen werk en privéleven? We zoeken uit waar je moet zijn voor de meest uitdagende werkplekken. Is dat in de top-5-concerns of juist bij kleine spannende bedrijven? Hrm-directeuren vertellen hoe hun bedrijven zich aanpassen aan de wensen van deze kritische groep nieuwe werknemers. Welke bedrijven zijn de kampioenen van de sociale innovatie?
Een leuke avond voor een leuke toekomst.
Toegangsprijs 5,00
Aanmelden: www.deburcht.org of info@deburcht.org, tel. 020 624 11 66 De wereld als werkterrein Wanneer: Donderdag 29 mei, van 13.30 uur tot 17.00 uur. Waar: Koningszaal Artis: Plantage Middenlaan 41A-43, 1018 DC Amsterdam. Bereikbaar met tram 9 en 14. Parkeermogelijkheden bij Artis Kosten: De deelnameprijs is 75,­ Bij meer aanmeldingen van dezelfde organisatie betaalt u 50,­ per deelnemer .
Aanmelden: via de website www.deburcht.org, email info@deburcht.org of tel 020 - 624 11 66
Contact: Suzanne Heideman, Afdeling Communicatie, De Burcht email: s.heideman@deburcht.org, tel 020 - 624 11 66

De sprekers

Alexander Rinnooy Kan Rolph van der Hoeven Prof. dr. A.H.G. Rinnooy Kan is sinds 2006 kroonlid Rolph van der Hoeven is directeur van de stra - en voor zitter van de Sociaal-Economische Raad tegiegroep van de Internationale Arbeids - (SER). Hij zat daarvoor 10 jaar in de Raad van organisatie in Genève (ILO). Hij promoveerde Bestuur van ING Groep. Alexander Rinnooy Kan op de Economie van de Ontwik eling aan de
---
was begin jaren negentig voor zitter van het VNO, Vrije Universiteit en op Econometrics van de waar hij als voorman in 1995 de fusie met NCW mee - Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. Eerder maakte. Daarvoor was hij enkele jaren Rector Magnifi - bekleedde hij posities bij de Unicef in New York en in cus van de Erasmus Universiteit Rotter
dam. Ethiopië en Zambia. Hij is ook hoogleraar in de econo - mie van werkgelegenheid en ontwikkeling bij het Halbe Veenstra Instituut van Sociale Studies (ISS) in Den Haag. Halbe Veenstra is General Manager voor Inter - beton in the Gulf, verantwoordelijk voor de ope - Wilko Gunster (Algemeen secretaris raties in Oman, UAE en Qatar. Sinds zijn indienst- Internationale Kamer van Koophandel) treding bij Interbeton in 1993 is hij tevens werk - Afgestudeerd als geoloog, begon hij zijn loop- zaam geweest in Ghana, Indonesië, Bahama's en baan bij Rijkswaterstaat, waar hij verschillen- Puerto Rico. de functies bekleedde op milieu-gebied. Maakte in 1987 de overstap naar VNO-NCW Janna Mud waar hij milieu-secretaris was. Is sinds 2002 algemeen Drs. J. H. Mud is sinds 2000 werkzaam als regio - secretaris van ICC Nederland, onderdeel van ICC/ bestuur
der bij FNV Bouw. In die hoedanigheid is The World Business Organization met hoofd kantoor in zij sinds 2006 concernbestuurder en vast aan - Parijs. ICC is sinds 1919 `policy and rulemaker for world spreekpunt binnen FNV Bouw voor de Koninklijke business'. BAM Groep en de diverse groepsmaatschappijen en daarmee ook betrokken bij invulling en uitvoering Jan-Jacob van Dijk van het Framework Agreement. Vanaf 1989 werkzaam (Lid Tweede Kamer CDA) op verschillende functies in de vakbeweging, o.a. Jan Jacob van Dijk is sinds 3 juni 2003 lid van als opleider/adviseur. Afgestudeerd in de richting de Tweede Kamerfractie van het CDA. In de Andragologie. Tweede Kamer is eerste woordvoerder onder - wijs van zijn fractie. Daarnaast is hij actief op Erica van Doorn het Europese terrein. De Lissabondoel stel lingen, Erica van Doorn is sinds 1 april de directeur van structuurfondsen en alles wat met de interne markt Fair Wear Foundation die zich inzet voor het te maken heeft behoren tot zijn woordvoerder schap. verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de Van Dijk is hoogleraar christelijk-sociaal denken aan de confectie industrie. Daarvoor bekleedde zij ruim VU in Amsterdam. 10 jaar leidinggevende en commerciële functies bij verschillende adviesorganisa ties in Nederland. Paul Kalma (Lid Tweede Kamer PvdA) `Een belangrijke motivatie voor mijn werk bij Fair Wear Paul Kalma (1948) is sinds 30 november 2006 Foundation is, dat ik me kan inzetten voor een organi - lid van de Tweede-Kamerfractie van de PvdA. satie waar maatschappelijk verant oord ondernemen w Hij was directeur van de Wiardi Beckman een kernwaarde is.' Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Hij is onder meer woordvoerder Jef Wintermans maatschappelijk verantwoord ondernemen en Drs. Jef Wintermans (1960) is sinds juni 2002 als corporate governance. direc
teur verbonden aan MODINT, Ondernemers - organisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel. Wintermans is onder meer verantwoordelijk voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en
Duurzaamheid en vertegenwoordigt MODINT uit dien
hoofde in het College van Deskundigen van de Fair Wear Dit seminar is voorbereid in samenwerking met Foundation. de Sociaal-Economische Raad

De Burcht
Henri Polaklaan 9 T 020 - 624 11 66 info@deburcht.org 1018 CP Amsterdam F 020 - 623 73 31 www.deburcht.org

Het Berlage-monument De Burcht is het Centrum voor Arbeidsverhoudingen van de sociale partners in Nederland, onder auspiciën van de Sociaal-Economische Raad. De Burcht voert onderzoek uit en verspreidt kennis. Ook ontwikkelt De Burcht educatieve en museale activiteiten over werk, inkomen en solidariteit. De monumentale Bondsraadszaal biedt geregeld culturele activiteiten onder de noemer `Schoonheid na het werk'.
Daarnaast geven de symposia van het Henri Polak Instituut van De Burcht beleidsmakers en spelers in de wereld van de arbeidsverhoudingen de mogelijkheid om hun standpunten te scherpen met weten
---

schappelijke inzichten. In 2008/2009 wordt het monument geheel gerestaureerd. Zie www. deburcht.org voor actuele informatie.


---- --