Ingezonden persbericht


Recente ontwikkelingen in het contrastief taalonderzoek Nederlands-Frans

Al iets meer dan tien jaar kent contrastief taalonderzoek een vernieuwde belangstelling. Er wordt immers van uitgegaan dat men dankzij de zo grondig mogelijke vergelijking van taalsystemen een beter inzicht kan verkrijgen zowel in de manier waarop taalsystemen in elkaar zitten als in het verwervingsproces van vreemde talen.

De doelstellingen van het colloquium zijn:
- informatie verstrekken over de meest recente ontwikkelingen in het contrastief taalonderzoek Nederlands- Frans (morfosyntaxis, fonetiek/fonologie, fraseologie, pragmatiek, enz.), met het oog op mogelijke didactische toepassingen,

- een dialoog tot stand brengen tussen neerlandici intra en extra muros.

Programma:

9u: ontvangst / koffie

9u30: inleiding

9u45: Sera De Vriendt (Université Libre de Bruxelles & KANTL) & Piet Van de Craen (Vrije Universiteit Brussel), Schakeringspartikels in het Nederlands en het Frans.

10u15: Maarten Lemmens (Université Charles-de-Gaulle Lille 3), Positie- en bewegingswerkwoorden in het Nederlands en in het Frans.

10u45: Willy Van Langendonck (Katholieke Universiteit Leuven & KANTL), Béatrice Lamiroy (Katholieke Universiteit Leuven) & William Van Belle (Katholieke Universiteit Leuven), Statische en dynamische spatiale adposities in het Nederlands en het Frans.

11u15: Laurent Rasier (Université catholique de Louvain), Contrastief prosodieonderzoek: Frans en Nederlands

11u45: Julien Perrez (Facultés Universitaires Saint-Louis), 'Dus, ik denk dat ... maar ik denk ook dat...' Connectiefgebruik door Franstalige leerders van het Nederlands: een contrastieve studie van dus en maar

12u15-14u15: lunch

14u15: Ludo Beheydt (Université catholique de Louvain), Immersieonderwijs en contrastieve taalkunde.

14u45: Elisabeth van der Linden (Universiteit van Amsterdam), De vroege en late verwerving van de woordvolgorde in het Nederlands en in het Frans.

15u15: Jean-Pierre Colson (Institut Libre Marie Haps & Université catholique de Louvain), Contrastieve fraseologie Nederlands-Frans.

15u45: koffiepauze

16u15: Timothy Colleman, Dominique Willems & Anne-Marie Vandenbergen (Universiteit Gent), De syntaxis en semantiek van ditransitieve constructies in het Nederlands, het Frans en het Engels.

16u45: Jan Pekelder (Université Paris IV-Sorbonne), Syntagmatiek versus syntaxis. Over constituentenvolgorde in het Nederlands en het Frans.

17u15: Philippe Hiligsmann (Université catholique de Louvain & KANTL), Het nut van (contrastief) grammaticaonderwijs in vreemdetaalverwerving.

17u45: Conclusie

18u: Receptie

Plaats: Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Koningstraat 18, 9000 Gent.

Datum: donderdag 29 mei 2008

Meer informatie: stuur een mailtje naar Philippe.Hiligsmann@uclouvain.be. Inschrijving via secretariaat@kantl.be

KONINKLIJKE ACADEMIE VOOR
NEDERLANDSE TAAL- EN LETTERKUNDE
Koningstraat 18
9000 GENT

UCL ­ Université catholique de Louvain
Collège Erasme - Place Blaise Pascal, 1 B-1348 Faculté de Philosophie et Lettres Louvain-la-Neuve Département d'études germaniques


---- --