Nederlands Architectuurinstituut
Debat: Euro Islam

Lezing/debat/symposium in NAi Rotterdam (Auditorium): 29 mei 2008 20:00

De geschiedenis van de receptie en appreciatie van de islam in West Europa lijkt uit een serie van misverstanden te bestaan. Het is onduidelijk of het grote misverstand zijn hoogtepunt heeft bereikt of dat ons nieuwe misverstanden staan te wachten. Tegelijkertijd is er in Europa een manier gevonden om met de islamitische cultuur om te gaan: namelijk om dat niet te doen, om deze cultuur, die een lange (architectuur)geschiedenis in Europa kent volkomen te negeren en buiten te sluiten. Dat kan niet meer, en het werkt ook niet meer.

Euro Islam
De islamitische cultuur, en zeker ook de architectuur zal een plek moeten krijgen in Europa en in Nederland. Onbegrip en onwetendheid hebben tot desastreuze en moeilijke situaties geleid. Wat weten we niet en wat wel? Welke vooronderstellingen hebben islamitische opdrachtgevers en welke hebben architecten. Hoe vinden ze elkaar, of waar gaat het mis. En belangrijker, wat zal er in de toekomst ontstaan, een Euro-islamitische architectuur?

Sprekers
In het debat op 29 mei wordt over de grenzen gekeken, waarbij architecten, direct betrokkenen en beschouwers aan het woord komen. Onder leiding van Martien de Vletter, voormalig hoofd presentatie bij het NAi nu werkzaam bij SUN Architectuur in Amsterdam, spreken de Duitse architectuurhistoricus Christian Welzbacher, die veel over dit onderwerp publiceerde, de Turks/Nederlandse architect (en docent TU Eindhoven) Hüsnü Yegenoglu, Wilfried van Winden (Molenaar & Van Winden) architect en ontwerper van de Esalam Moskee en architect Paul Böhm (ontwerper van de moskee in Keulen) met elkaar en met het publiek.

Waar en Waneer?
NAi Rotterdam
Donderdag 29 mei 20.00
Auditorium
Voertaal: Engels
Toegang: ¤5 (¤3 gereduceerd tarief)
Reserveren: www.nai.nl/inschrijven