Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 29 mei 2008

Opening Juni Kunstmaand 08

Juni Kunstmaand komt er weer aan in De Baarsjes! Met swingende bands en orkesten, dansvoorstellingen met vj, workshops tango en urban dance wordt de opening van Juni Kunst Maand 08, zaterdag 7 juni op het Mercatorplein, een groot feest.

Het gratis evenement op het Mercatorplein staat bol van de muziek, uit alle hoeken van de wereld. De organisator van Tangomagia, het jaarlijkse tangofestival in de Beurs van Berlage, haalt klinkende namen naar het Mercatorplein, zoals Otros Aires uit Barcelona en de Amsterdamse theatergroep ISH. Vanaf 18.00 uur kunnen bezoekers dansworkshops volgen, om 20.00 uur barsten de voorstellingen los.

Op www.junikunstmaand.nl staat het volledige programma van Juni Kunstmaand 08. Een maand lang is er van alles te beleven in De Baarsjes: een drijvende diva bij het Sieraad, concerten in de Jeruzalemkerk (o.a. van de wereldberoemde violiste Liza Ferschtman), een geheime tuinenroute door de Chassébuurt, verschillende foto- en kunsttentoonstellingen, en nog heel veel meer. In totaal zijn er meer dan vijftig evenementen, voorstellingen en optredens.

Zelf meedoen kan ook: er zijn verschillende dans- en muziekworkshops, creatieve workshops, o.a. bij Club Zonder Filter, de nieuwe nachtburgemeesters van Amsterdam.

Voor kinderen is er een speciaal programma. Verschillende scholen verzorgen zelf een evenement. De St. Janschool maakt een speurtocht door Schatkamer De Baarsjes, de kinderen van de Rosa Boekdrukkerschool spelen in een kinderopera en basisschool Corantijn onthult een mozaïekkunstwerk.

Sinds de eerste editie in 2002 is Juni Kunstmaand uitgegroeid tot een staalkaart van alles wat er in De Baarsjes aan kunst en cultuur wordt georganiseerd. Ook dit jaar zijn alle deelnemers er weer in geslaagd een kleurrijk en gevarieerd programma samen te stellen. Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Bewonersprotest succesvol

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel De Baarsjes heeft na afweging van de inspraakreacties de beleidsnota Water- en Oevergebruik in aangepaste vorm vastgesteld. Het stadsdeel zoekt naar mogelijkheden om de beperkte buitenruimte voor de bewoners te vergroten en te verbeteren. Het bestuur laat met deze nota zien hoe door een goed gereguleerd gebruik van oevers, kades en water er gebruiksruimte kan worden toegevoegd en de kwaliteit kan worden verbeterd.

Het idee van een wandelsteiger langs een deel van de Geuzenkade én de verhuur van fluisterbootjes op die locatie stuitte op bezwaren van een groep bewoners. Verantwoordelijk portefeuillehouder Ab Cherribi neemt het protest van de bewoners serieus en heeft die ideeën dan ook uit de nota geschrapt.

De aangepaste nota staat na behandeling in de commissie Stadsdeelwerken (11 juni) op de agenda van de deelraad (24 juni).

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Inloopavond 5 juni

Plein voor de buurt

De dagelijkse besturen van stadsdelen De Baarsjes en Oud-Zuid beginnen een onderzoek naar de mogelijkheden om het Surinameplein in de nabije toekomst te herontwikkelen. 'Het Surinameplein is van niemand', zegt portefeuillehouder Ab Cherribi. 'Dat wil ik, samen met Oud-Zuid, veranderen. Het plein moet van iedereen worden.' Bij het onderzoek worden naast allerlei experts ook bewoners en gebruikers van het plein betrokken. Hoe het onderzoek in grote lijnen verloopt, laten de besturen donderdag 5 juni zien op een inloopinformatieavond in De Tulp, Postjeskade 200. Op die dag gaat ook de website www.surinameplein.info live. Op die site kunnen bewoners o.a. reageren op de plannen.

De wijze van onderzoek en de zaken die allemaal onderzocht moeten worden staan beschreven in de Strategienota Surinameplein. Een samenvatting en de nota zelf zijn te vinden op de website van De Baarsjes (www.baarsjes.nl) en op die van Oud-Zuid.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Nieuwe bomen Slatuinenweg

Het Dagelijks Bestuur is definitief akkoord met het ontwerp voor de Slatuinenweg. Bewoners van de Slatuinenweg hebben gekozen voor een ontwerp zonder chicane, een bocht in de weg die automobilisten dwingt vaart te minderen. De chicane zou een extra mogelijkheid zijn om hard rijden tegen te gaan, maar kost wel één van de veertien huidige parkeerplaatsen. Een overgrote meerderheid van de bewoners op de inspraakavond op 7 mei vond het een overbodige maatregel, een klein deel was vóór, maar vond een chicane niet perse noodzakelijk. Er worden drie verkeersdrempels aangelegd, de straat blijft eenrichtingsverkeer richting de Admiraal de Ruijterweg. Er worden vier bomen geplaatst, en de lichtmasten worden vervangen door nieuwe. Bij de herinrichting zal materiaal worden gebruikt dat het historsche beeld van de straat versterkt. Het ontwerp wordt woensdag 11 juni behandeld in de commissie Stadsdeelwerken.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Knutselen met nachtburgemeesters
Het creatieve collectief Club Zonder Filter, gevestigd in De Baarsjes, is vorige week in Paradiso verkozen tot de nieuwe nachtburgemeester. De nachtburgemeester moet het avond -en nachtleven in de stad nieuwe impulsen geven. Club Zonder Filter is opgericht en wordt gerund door Josine Neyman en Kristel Mutsters. Zij leveren interactieve en creatieve randprogrammering aan culturele evenementen, feestjes en festivals. Tijdens Juni Kunstmaand zijn er elke woensdagavond van 18.00 tot 22.00 uur creatieve workshops met dj's en knutselvermaak in hun werkruimte aan de Jan Maijenstraat 15 (het oude ROC gebouw). Verder hebben zij Plak bedacht, een event voor en door jonge beginnende creatievelingen dat vijf keer per jaar in het Rozentheater wordt georganiseerd. Informatie: www.junikunstmaand.nl, www.zonderfilter.blogspot.com.

Opening tijdelijke ontmoetingsplek voor Baarsjesjongeren

Baarsjesjongeren hebben met het stadsdeel afspraken gemaakt over een tijdelijke ontmoetingsplek in de Witte de Withstraat. Deze plek wordt vandaag, donderdag 29 mei, officieel geopend door stadsdeelvoorzitter Arco Verburg. De jongeren die de ontmoetingsruimte gebruiken vonden geen aansluiting bij het bestaande jongerenwerk in De Baarsjes. In 2009 introduceert het stadsdeel haar jongerenwerk nieuwe stijl. Hierin moet weer plaats zijn voor alle jongeren. Tot die tijd is in overleg met de jongeren voor een tussenoplossing gekozen.

De eerste maanden van 2008 konden de jongeren elkaar ontmoeten in de speeltuin Mercator. Nu is er tot het eind van het jaar een ruimte voor hen op de Witte de Withstraat 182. Op deze tijdelijke plek kunnen de jongeren elkaar ontmoeten. Daarnaast zijn er begeleiders van Stichting Streetcornerwork actief die de jongeren begeleiden naar werk en zorg. 'We hebben een tijdelijke oplossing die goed werkt. Voor het komende jaar hebben we een solide plan. Dit wordt bevestigd door het recente rapport van de Rekenkamer. Zij noemen De Baarsjes als stadsdeel dat voorop loopt met hun jongerenbeleid', zegt Verburg.

Portefeuillehouder: Arco Verburg.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Ab Cherribi op de fiets

Klimaatcafé in café-restaurant Edel

Wat doet jouw stadsdeel om het klimaat te redden, wat kun je zelf doen? Op maandag 16 juni organiseert WISE in opdracht van stadsdeel De Baarsjes en het Klimaatbureau Amsterdam een Klimaatcafé. Een heel bijzondere voetbal-met-klimaatavond met een heerlijke klimaaltijd in Café Restaurant Edel, Postjesweg 1. Pittige discussies, interessante informatie en cabaret in een sfeervol café. In samenwerking met Edel biedt WISE alle gasten een heerlijke en goedkope drie-gangen klimaaltijd aan. Zalig eten en toch veel minder CO2-uitstoten. Het kan. Ab Cherribi, portefeuillehouder milieu, trapt de benodigde elektriciteit duurzaam bij elkaar. Lukt het hem om ons de wedstrijd te laten zien... of komt er een black-out...? Tijdens het eten zijn er klimaatgesprekken: Wat doet jouw stadsdeel om het klimaat te redden, wat kun je zelf doen?

De organisatie WISE voert campagne om meer mensen groene stroom te laten gebruiken. Meer informatie: www.groenestroomjagraag.nl of www.klimaat.amsterdam.nl.

Amsterdam duurzaam

In de Beurs van Berlage en op het aangrenzende Beursplein is te zien dat duurzaamheid dé moderne levensstijl is. Zaterdag 7 juni is 'Amsterdam Duurzaam' in hartje Amsterdam. Tijdens dit gratis toegankelijke evenement wordt met leuke en ludieke presentaties de dagindeling van Amsterdammers vanuit een duurzaam perspectief doorgelicht. Verlichting, verwarming, verzorging en voeding zijn slechts enkele voorbeelden van beslismomenten op de dag waarbij een duurzame keuze dé moderne en logische keuze kan zijn. Een modeshow met grote catwalk en DJ, elektrische scooters, de rondvaartboot op waterstof en zelf duurzaam ijs maken, het kan allemaal, en nog veel meer, tijdens 'Amsterdam Duurzaam'. 'Amsterdam Duurzaam' wordt georganiseerd door de gemeente Amsterdam samen met partners uit bedrijfsleven en onderwijs. Meer informatie: www.amsterdamduurzaam.nl

Geld nodig?

Je hebt een ondernemersplan maar nog geen financiering. Het Ondernemershuis helpt je op weg. Te beginnen met een netwerkborrel. Woensdag 4 juni van 17.00 tot 19.00 uur geeft Suzanne Goeman van adviesbureau Oplossing in Zicht een inleiding in gezonde financiering. Uiteraard zijn er hapjes drankjes en nuttige netwerkcontacten aanwezig. Aanmelden: info@ondernemershuiswest.nl Ondernemershuis West, Admiraal de Ruijterweg 84-86, 020 589 2930, www.ondernemershuiswest.nl.

Uit de stadsdeelraad

Mirte de Groot nieuwe raadsgriffier

Mirte de Groot (29) is met ingang van 1 juni de nieuwe griffier van stadsdeel De Baarsjes. Zij is de opvolger van Petra Duivenvoorde die het stadsdeel in mei heeft verlaten. De stadsdeelraad stemde afgelopen dinsdag unaniem in met haar benoeming. De Groot werkt sinds juni 2003 als jurist bij het stadsdeel. Vanaf december 2005 was zij tevens raadsadviseur en loco griffier.

Agenda

Blikvangers

MLB Expositieruimte, tot 31 mei.

De Onvoorstelbare Stad

Meneer de Wit, tot 30 mei.

Fok Stijl

Club 8, 30 mei.

WMO Braderie

Bij de bibliotheek op het Mercatorplein, 30 mei - aanvang 11.00 uur.

Gonzo 5 year anniversary!

Club 8, 31 mei.

Zing je terug in jezelf

GoYuMe Centre, 31 mei - aanvang 19.00 uur.

Juni Kunstmaand

De gehele Baarsjes, 1 juni tot 30 juni.

Braderie

Jan Evertsenstraat en Mercatorplein, 1 juni - aanvang 10.00 uur.

Taptoe en streetparade

Mercatorplein en Jan Evertsenstraat, 1 juni - aanvang 11.00 uur.

Expositie Watercolour-Coloured Water

MLB Expositieruimte, 4 juni tot 28 juni.

Zomerkampioenschap Paramariboplein

4 juni 2008 - aanvang 13.00 uur.

Zomerkampioenschap plein Rosa Boekdrukker

5 juni 2008 - aanvang 15.00 uur.

Expositie Portretten en Keramiek

Galerie de Stoker, 6 juni tot 3 juli.

Burlesque Freak Out

Club 8, 6 juni - aanvang 22.00 uur.


----------