Ingezonden persbericht

Persbericht 29 mei 2008

Koning Willem I Prijs 2008 naar Fugro en Solland Solar

Fugro N.V. en Solland Solar Energy Holding B.V. zijn de winnaars van de Koning Willem I Prijs 2008. Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje reikte donderdagavond 29 mei in Theater Diligentia in Den Haag de prijzen uit die worden toegekend aan een onderneming met daadkracht, durf, doorzettings- en innovatief vermogen.
Solland Solar Energy Holding B.V. in Heerlen was samen met Software Improvement Group B.V. in Amsterdam en Xsens Technologies B.V. in Enschede genomineerd in de categorie bedrijven met minder dan 250 werknemers. Bij de grote ondernemingen moest Fugro N.V. het opnemen tegen N.V. KEMA in Arnhem en Vanderlande Industries B.V. in Veghel.
De prijswinnaars ontvingen uit handen van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje een replica van een ruiterstandbeeld van Koning Willem I. De andere ondernemers kregen van de Prins van Oranje een getuigschrift met het jury-oordeel.

"Durf en doorzettingsvermogen heeft de winnaar van de Koning Willem I Prijs 2008 in de categorie midden en klein bedrijf zeker!". Zo oordeelde de jury van de Koning Willem I Prijs 2008 over Solland Solar Energy Holding B.V. Begonnen als de grootste start-up in een sector die juist op dat moment te maken had met tegenslagen (zoals het stopzetten van subsidies en slechte toekomstverwachtingen). "Daadkracht", aldus juryvoorzitter dr. A.H.E.M. Wellink, "komt onder andere tot uitdrukking in de explosieve groei die dit bedrijf sinds zijn oprichting heeft doorgemaakt en het beleid dat nu wordt gevoerd om de groei te consolideren. Slechts enkele jaren geleden opgericht, maar de laatste jaren zo hard gegroeid dat het qua werknemersaantal de categorie midden en klein bedrijf al bijna is ontgroeid. De uitreiking van de Koning Willem I Prijs 2008 komt dan ook net op tijd".

Fugro N.V. werd door juryvoorzitter Wellink geschetst als "Een mondiale speler met een Nederlandse uitstraling. Een voorbeeld van goed Nederlands ondernemerschap. In het kielzog van dit succesvolle bedrijf profiteren ook de orderportefeuilles van andere Nederlandse bedrijven. Zo wordt Nederlands ondernemerschap wereldwijd geëtaleerd". Hij noemde Fugro N.V. innoverend op het gebied van haar eigen producten, maar ook een onderneming die met durf inspeelt op ontwikkelingen in nieuwe markten zoals India en China. Voorts noemde hij de daadkracht als het gaat om het beschermen en uitbouwen van de eigen marktpositie.
"Dit bedrijf onderscheidt zich door niet alleen innoverend maar ook duurzaam te ondernemen waarbij veiligheid en milieu belangrijke speerpunten zijn", aldus de heer Wellink.

- 2 -

Vervolg persbericht 29 mei 2008
De Koning Willem I Prijs bestaat in 2008 vijftig jaar en werd voor de 25e keer uitgereikt. De prijs bestaat uit een replica van een beeld van Koning Willem I te paard. Fugro N.V. en Solland Solar Energy Holding B.V. zijn bovendien gerechtigd om gedurende twee jaar het logo van de Koning Willem I Prijs aan hun uitingen toe te voegen. Publicitaire aandacht wordt mede gezien als beloning van hun voorbeeldig ondernemerschap.
De Koning Willem I Stichting en de prijs zijn in 1958 op initiatief van De Nederlandsche Bank in het leven geroepen door een aantal aan het bedrijfsleven verbonden organisaties en geniet de actieve steun van het Ministerie van Economische Zaken. Het doel is de nationale economie van nieuwe impulsen te voorzien en het aanzien van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten.
De Prins van Oranje is sinds 2002 erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting.
Koning Willem I dankt zijn bijnaam 'Koopman-Koning' aan een sterke ondernemersgeest en een goed oog voor het belang van infrastructuur voor de Nederlandse economie. Zo was hij betrokken bij het graven van diverse kanalen, de aanleg van de Nieuwe Waterweg en de eerste spoorlijn in Nederland tussen Amsterdam en Haarlem
De Koning Willem I Stichting bestaat uit vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank N.V., Ministerie van Economische Zaken, VNO-NCW, MKB-Nederland, ABN AMRO, Instituut Nederlandse Kwaliteit, Kamers van Koophandel, Koninklijk Instituut van Ingenieurs, de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel, NIVE Nederlandse Vereniging voor Managers en TNO.
---

.Noot voor de redactie (