Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

Een slimme haven behoeft geen extra zeesluis

29-05-2008 * Volgens SP-gemeenteraadslid Laurens Ivens hoeft een slimme haven geen nieuwe zeesluis te hebben. Het college wil graag de huidige Amsterdamse haven laten groeien zonder extra ruimtebeslag. Dit noemen ze een slimme haven. Ze stellen hierbij wel een nieuwe zeesluis ten doel.

Vorige maand kwam eindelijk de visie van college op de toekomst van de haven. De SP deelt het uitgangspunt hiervij dat er efficienter gebruik gemaakt moet worden van de ruimte. Wel vindt de SP het jammer dat veel keuzes nog niet gemaakt worden. Ivens: "Er staat niet in de havenvisie op welke goederenstromen we ons richten, hoe we de goederen vervolgens per spoor of water verder vervoeren en welke gevaarlijke stoffen we willen weren. Ook geeft het college nog niet aan hoe zij de toekomst van het Amsterdamse Havenbedrijf binnen de gemeentelijke organisatie ziet. Deze keuzes moet het college wel durven maken."

De grotere zeesluis wordt als een doel opgenomen in de havenvisie. Ivens: "Een sluis kan in mijn ogen slechts een middel zijn. Onderzoeken wijzen uit dat het onverstandig is deze nieuwe sluis aan te leggen. Ik snap dan ook niet waarom het college dit wil. Misschien goed voor het prestige, maar niet voor de Amsterdamse portemonnee. Een onverstandige zeesluis past niet bij een slimme haven."