Gouda Grootscheepse verkeerscontrole

De politie van Gouda heeft vandaag, donderdag 29 mei, tussen 13.30 uur en 20.30 uur, een grootscheepse controle gehouden op de Burgemeester van Reenensingel. In samenwerking met het KLPD, de belastingdienst, de inspectie verkeer en waterstaat werden er 207 automobilisten gecontroleerd.

Inzet Catchken

Tijdens de controle is er een auto ingezet die uitgerust was met een catchken. Dit apparaat scant van iedere voorbijganger het kenteken en controleert met behulp van gegevens uit de politiesystemen en belastinggegevens of de auto bijvoorbeeld gestolen, onverzekerd, gesloopt of officieel geëxporteerd is. Bovendien controleert het apparaat of de bestuurder nog openstaande boetes of belastingschulden heeft. In totaal werden er 4500 bestuurders door de catchken gecontroleerd. De catchken gaf een 'hit' op 48 auto's.

Alle bestuurders die op aangeven van de catchken uit het verkeer werden gehaald gingen door de controlestraat. Deze controlestraat was met behulp van de gemeente Gouda opgezet in de Burgemeester van Mijssingel.

In totaal zijn er 207 voertuigen in de straat gecontroleerd. De politie liet alle bestuurders blazen, lette op de technische staat van het voertuig en de aanwezigheid van de juiste papieren. Een 36 jarige vrouw uit Gouda werd aangehouden voor het rijden onder invloed. De uitslag van de blaastest bedroeg 710 ug/l. Op basis van deze uitslag is haar rijbewijs ingenomen.

Twee personenauto's zijn door de politie uit het verkeer gehaald omdat deze niet verzekerd waren. Daarnaast zijn ook twee kentekenplichtige voertuigen uit het verkeer genomen. Deze voertuigen zullen onderricht worden aan een technisch onderzoek.

In totaal schreef de politie 39 bekeuringen uit voor onder andere handsheld bellen (11), het niet dragen van de gordel (1) en voor het niet kunnen tonen van een rij- of kentekenbewijs (12). Een bedrag van 953 euro aan openstaande boetes werd tijdens de controle voldaan.

Belastingdienst heeft beslag gelegd op 8 auto's

De belasting inde 3717 euro en legde beslag op 8 auto's waarvan er drie direct zijn afgetakeld.

Daarnaast zijn er door de belastingdienst 2 boetes opgelegd voor het voeren van een groene plaat (handelaarskenteken) en het niet kunnen tonen van het kentekenbewijs. Drie boetes werden uitgeschreven voor het voeren van een grijs kenteken, terwijl dat een geel kenteken moest zijn. Een Nederlander kreeg een waarschuwing omdat hij in een buitenlands voertuig reed.

De inspectie van verkeer en waterstaat heeft 12 taxi's gecontroleerd. Een boete van 220 euro werd uitgeschreven voor een ongeldige werkmap. Ook gaven zij een waarschuwing aan een taxichauffeur omdat de dagstaat niet volledig was ingevuld.

Verkeersveiligheid door samenwerking

Het doel van deze controle is gericht op het bevorderen van de verkeersveiligheid, het terugdringen van alcoholmisbruik in het verkeer en het tegengaan van de criminaliteit. Door tijdens de controle samen te werken met diverse partners werd er effectief gewerkt om deze doelstellingen te verwezenlijken.