Gemeente Oisterwijk


29-05-2008
Starterswoningen op Molenveldje in Moergestel

Het college van Oisterwijk heeft gisteren besloten grondgebonden starterswoningen te bouwen op de pilotlocatie Scheerman (het Molenveldje) in Moergestel. In overleg met STEM en een woningstichting worden de starterswoningen in collectief opdrachtgeverschap gebouwd. Ze zijn bestemd voor Moergestelse jongeren. Het college stelt daarbij een aantal randvoorwaarden aan het plan. Twee belangrijke randvoorwaarden zijn dat er een speelruimte in de omgeving moet komen en dat de molen verhoogd of verplaatst wordt. Dit moet binnen het plan gefinancierd worden.

Jongeren in Moergestel
Er is in Moergestel een grote behoefte aan betaalbare woningen voor jongeren. De lokatie aan de Scheerman is eigendom van de gemeente en de enige beschikbare lokatie binnen de contour van de pilot voor goedkope grondgebonden woningen. Op deze plek kan de gemeente jongeren betaalbare huisvesting bieden en daarmee voorkomen dat jongeren een woning buiten Moergestel moeten zoeken. Met het bouwen in collectief opdrachtgeverschap geeft het college invulling aan een politieke opdracht van de raad.

Spelen en groen
Eén van de randvoorwaarden die het college stelt, is dat in het plan wonen, spelen en groen gecombineerd worden. Het molenveldje wordt slechts gedeeltelijk bebouwd. Het andere deel wordt ingericht als speelterrein of beplant. Er wordt ook bekeken of er in de buurt een vervangend speelterrein ingericht kan worden.

Molen
Een andere randvoorwaarde is dat de nabij gelegen Moergestelse molen verhoogd of verplaatst wordt en dat de kosten daarvan uit de exploitatie van dit plan betaald worden. De molen is een rijksmonument en vormt een beeldbepalend element voor Moergestel. Op dit moment staat hij ongunstig ten opzichte van de wind, wat gebreken veroorzaakt. Hij moet gerestaureerd worden. De ontwikkeling van het Molenveldje kan daarom niet los gezien worden van de molen.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl