Stimuleringsfonds voor de Pers

Subsidie voor project tijdschrift Tulpia

Het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft besloten een krediet van maximaal ¤ 345.000,- beschikbaar te stellen aan de stichting Tulpia voor de uitvoering van een projectplan om de exploitatie van het gelijknamige blad tenminste kostendekkend te maken en daarmee de continuïteit daarvan zeker te stellen.

Stichting Tulpia - Professionalisering Tulpia

Datum besluit: 29-05-2008

Tulpia is in januari 2006 voor het eerst verschenen en is een nieuws en actualiteiten magazine dat zich onder meer richt op het Turks-Nederlandse zakenleven en op de raakvlakken tussen de Nederlandse en Turkse cultuur. Het blad heeft naast een commerciële doelstelling ook een ideële doelstelling, namelijk het dichter bij elkaar brengen van deze twee culturen. In 2007 is het blad nauwelijks rendabel en wordt vooral door vrijwilligers in elkaar gezet. Hierdoor kon het blad zich onvoldoende professionaliseren. De uitgever legde daarom een aanvraag aan het Stimuleringsfonds voor om medewerkers in dienst te kunnen nemen en freelancers in te kunnen huren, onder gelijktijdige verhoging van de oplage en de verschijningsfrequentie (van 3 naar 6 nummers per jaar) en deze te laten begeleiden door een promotiecampagne. De totale projectkosten bedragen ¤ 585.500 voor 3 jaar. Aan het fonds werd een bedrag gevraagd van ¤ 115.000,- per jaar, het maximum dat per jaar op grond van de Tijdelijke subsidieregeling voor minderhedenbladen kan worden toegekend. Het fonds heeft besloten dit verzoek te honoreren en een krediet beschikbaar te stellen ter hoogte van ¤ 345.000,-.

Het besluit de aanvraag toe te wijzen is gebaseerd op de Tijdelijke subsidieregeling minderhedenbladen en journalistieke internet-informatieproducten dat het fonds de mogelijkheid geeft subsidie in de vorm van een krediet of uitkering te verlenen aan persorganen die gericht zijn op culturele en etnische minderheden indien de continuïteit dan wel het starten van de exploitatie van het persorgaan in gevaar is, respectievelijk niet mogelijk is. Subsidie kan slechts worden verstrekt voor activiteiten uitgevoerd overeenkomstig een goedgekeurd projectplan dat uitzicht biedt op een rendabele exploitatie binnen een redelijke periode. Door de uitvoering van het hiervoor genoemde project verwacht de uitgever in 2012 een rendabele exploitatie te bereiken. De uitgever heeft aannemelijk kunnen maken dat er uitzicht is geboden op een rendabele exploitatie binnen een redelijke termijn en daarmee voldaan aan de eerder genoemde voorwaarden.

Verder wordt Tulpia in Nederland uitgegeven en is het blad bestemd voor het publiek in Nederland. Het blad wordt tenminste één maal per kwartaal uitgegeven, er is een zelfstandige redactie en is het blad tegen betaling voor iedereen verkrijgbaar. Daarnaast is geconstateerd dat het tijdschrift in belangrijke mate nieuws, analyse, commentaar en achtergrondinformatie over een gevarieerd deel van de maatschappelijke actualiteit, mede in het belang van de politieke meningsvorming, gaat bevatten. Tulpia voldoet daarmee aan de in artikel 2 genoemde algemene voorwaarden voor subsidieverlening. Het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft daarom besloten de subsidie ter beschikking te stellen. Aan die subsidieverlening is de gebruikelijke verplichting gekoppeld dat het project moet worden uitgevoerd zoals het is aangevraagd. Dit wordt tussentijds en na afloop van het project getoetst aan de hand van inhoudelijke en financiële rapportages over de voortgang van het project. Verder zal de uitbetaling van de subsidie in tranches geschieden, die worden verstrekt als de tussenrapportages zijn goedgekeurd. Als na afloop van het project aan alle voorwaarden van de subsidieverlening is voldaan, zal het verstrekte krediet worden omgezet in een uitkering.