Stimuleringsfonds voor de Pers

Subsidie voor verlenging onderzoekproject De Nieuwe Reporter

Het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft besloten een aanvullende subsidie in de vorm van een uitkering van maximaal ¤ 31.500,- beschikbaar te stellen voor de verlenging van het onderzoeksproject 'De Nieuwe Reporter' met een jaar.

Universiteit van Amsterdam, Faculteit Geesteswetenschappen - Voortzetting onderzoeksproject De Nieuwe Reporter

Datum besluit: 29-05-2008

Eind 2005 werd door het Stimuleringsfonds een subsidie van EUR 115.000,- toegewezen voor het gedurende 3 jaar opzetten (en onderhouden) van groepsweblog De Nieuwe Reporter. Via dit platform wordt onderzoek gedaan naar en gepubliceerd over de invloed van nieuwe media op de journalistiek. Omdat dit subsidieproject in 2008 op zijn eind loopt, zijn de onderzoekers de mogelijkheden aan het bekijken van een (zelfstandige) voortzetting van deze weblog. In hun aanvraag zetten zij uiteen dat het vooralsnog niet mogelijk is voor een dergelijke site om voldoende eigen opbrengsten te genereren om zelfstandig te kunnen blijven voortbestaan. Daarom hebben de onderzoekers opnieuw een beroep op het Stimuleringsfonds gedaan.

Het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft besloten een aanvullende subsidie in de vorm van een uitkering van maximaal EUR 31.500,- beschikbaar te stellenvoor de verlenging van het onderzoeksproject `De Nieuwe Reporter' met een jaar. Het besluit de aanvraag in te willigen is opnieuw gebaseerd op de Mediawet (art. 123, tweede lid onder b) en het Mediabesluit (art. 54 sub d, resp. art. 58) dat het fonds de mogelijk biedt onderzoek te ondersteunen met betrekking tot het functioneren van de pers of ten behoeve van de persbedrijfstak als geheel, voor zover dat onderzoek past in de doelstellingen van het Stimuleringsfonds. Daar het fonds van mening is dat dit onderzoeksproject nog steeds een belangrijke bijdrage kan leveren aan de discussie over en onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van (internet)journalistiek, techniek en de wijze waarop journalistiek en uitgeverij op die nieuwe mogelijkheden kunnen inspelen, is besloten de ondersteuning van het onderzoeksproject met een jaar te verlengen. Met dat jaar krijgt De Nieuwe Reporter tevens de gelegenheid het zelfstandig laten voortbestaan van het platform te onderzoeken.

Stimuleringsfonds voor de Pers

PRINSESSEGRACHT 19 | 2514 AP DEN HAAG | T 070 361 71 11 | F 070 361 7108 |