Gemeente Sittard-Geleen


061_2008
Voorjaarsnota 2008 'Sittard-Geleen op koers' naar gemeenteraad Sittard-Geleen

Sittard-Geleen, 29 mei 2008 - Nadat de afgelopen jaren de gemeeentelijke dienstverlening en het wijkgericht werken al een impuls gekregen hebben, zijn economie en sport in 2008 de speerpunten van de gemeente Sittard-Geleen. Daarnaast wordt de stedelijke ontwikkeling (Zitterd Revisited, Middengebied en Stadshart Geleen) voortvarend opgepakt. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota 2008, getiteld 'Sittard-Geleen op koers'. De Voorjaarsnota wordt samen met de jaarrekening 2007 en de eerste rapportage 2008 in juni in de gemeenteraad besproken.

Het college van B&W, dat in 2006 startte met de dreiging dat onder curatele-stelling door het Rijk aanstaande was, heeft de afgelopen twee jaar hard gewerkt om de financiën onder controle te krijgen. ,,Dat lijkt gelukt,' zegt wethouder Pieter Meekels (Middelen). ,,Toch is het absoluut noodzakelijk dat de ombuigingen die we uitgedokterd hebben, ook daadwerkelijk gerealiseerd worden, want anders gaat het toch nog mis.' Want ook al is de financiële situatie op dit moment beheersbaar, er dreigen enkele tegenvallers, bijvoorbeeld op het gebied van bouwleges en parkeerbeleid.

Voorjaarsnota 2008

De voorjaarsnota 2008 is een vervolg op de Doorkijk 2008-2010, die eind maart in de gemeenteraad is besproken. Aanvullende voorstellen zijn er onder meer op het gebied van zorg, economie en omgeving. De voorstellen voor Centra voor jeugd en gezin en de brede school worden verder uitgewerkt. Daarnaast wil de gemeente Sittard-Geleen samen met de provincie starten met de 'pilot intensivering aanpak taalachterstand'. Ook gaat meer geld naar mondiaal beleid en vluchtelingenwerk en komt er een verenigingscontactpunt.

Op economisch gebied stelt het college voor ruim aandacht te schenken aan de uitwerking van de eerder dit jaar vastgestelde retailstructuurvisie. In dit kader wordt in het centrum van Sittard verder gewerkt aan de nieuwe bestrating. Voor de invoering van centrummanagement in Geleen en Sittard komt er dit jaar nog 1,5 ton beschikbaar en vanaf 2009 jaarlijks een half miljoen. Voor de opwaardering van de wijkwinkelcentra Zuidhof en Limbrichterveld wordt een plan van aanpak gemaakt. Daarnaast komt er een half miljoen voor camerabeveiliging op alle bedrijfsterreinen in de gemeente. Voor de invoering van veilig ondernemen en winkelen in Geleen wordt een ton beschikbaar gesteld en ook voor het versterken van de weekmarkten wordt een plan van aanpak gemaakt.

Op het gebied van Omgeving krijgt de verdere uitwerking van Zitterd Revisted en de afronding van het centrumplan van Geleen de nodige aandacht. De demografische verandering van de bevolking (krimp en vergrijzing) vraagt een andere manier van woningbouwontwikkeling, met mogelijk financiële risico's. Aan de andere kant wil Sittard-Geleen zijn sterke positie op het gebied van sport en beweging verstevigen. In dat kader wordt de komende vier jaar in totaal vier miljoen beschikbaar gesteld om de ontwikkeling van de sport in het Middengebied te stimuleren, in combinatie met de versterking van de positie van sport- en bewegingsonderwijs in dat gebied. Om het businessplan van de nieuwe tophandbalstructuur in Zuid-Limburg te bekostigen is naast de bijdragen van de provincie en de gemeente Beek ook aan Sittard-Geleen geld (85.000 euro) gevraagd. Om de lokale omroep te versterken wordt voorgesteld om twee jaar lang 125.000 euro beschikbaar te stellen voor uitbreiding van het equipment van Streekomroep Start. Landschapspark De Graven krijgt bijna 8 ton, ondermeer voor de Rode Beek en het Absbroekbos en voor het onderhoud van gemeentelijke monumenten komt per jaar bijna twee ton beschikbaar.

In de voorjaarsnota wordt ook gevraagd om in Geleen de centrale stadswinkel te vestigen en in Sittard en Born servicepunten in te richten. De gemeente gaat verder uitzoeken hoe de dienstverlening aan ondernemers verbeterd kan worden.

Jaarrekening 2007

Sittard-Geleen kan dankzij enkele meevallers het jaar 2007 afsluiten met een overschot van 7,1 miljoen euro, waarvan overigens al 5,2 miljoen door de raad is vastgelegd. Blijft dus 1,9 miljoen over. Dit geld wordt gebruikt om eventuele tegenvallers bij verschillende projecten (o.a. De Dobbelsteen) op te vangen. Belangrijke extra inkomsten in 2007 kwamen uit het dividend van Essent (2,2 miljoen) en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG, 1,6 miljoen). Bij de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand werd 3,7 miljoen euro minder uitgegeven dan geraamd. Dankzij het op orde brengen van de gemeentelijke processen werd ruim een half miljoen meer aan belastingen verdiend dan gedacht en bij de afdeling zorg en ondersteuning werd een soortgelijk bedrag minder uitgegeven. Daar stonden ook tegenvallers tegenover van zo'n twee miljoen, onder meer bij het onderhoud van het Graaf Huyncollege in Geleen en de exploitatie van parkeren.

Eerste rapportage 2008

Inmiddels is ook de eerste rapportage over het jaar 2008 klaar. Daaruit blijkt dat er vooralsnog een overschot is van 4,1 miljoen. Gebleken is dat het dividend van Essent structureel met acht ton zal toenemen. Daarnaast wordt een groot deel van overschot verklaard doordat een groot aantal projecten later klaar zijn dan geraamd, waardoor er rente- (1 miljoen) en afschrijvingsvoordelen (2,3 miljoen) zijn ontstaan. Het geld dat over is, wordt onder meer gebruikt om een deel van het plan van aanpak Vixia mee te financieren. Een bedrag van 2,3 miljoen euro wordt naar de algemene reserves overgebracht, onder andere om financiële gevolgen van binnenstedelijke ontwikkelingen en een aantal nieuwe wettelijke financiële voorschriften op te vangen.
---