Technische Universiteit Delft

Spoorwegen in de stad
door M&C

Promotie van dhr. R. Cavallo: "Railways in the urban context. An architectural discourse"

30 mei 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer R. Cavallo | Laurea di dottore Architettura, Italië promotor | Prof.ir. L. van Duin en prof.ir. S.U. Barbieri (Bk)

Railways in the urban context. An architectural discourse Spoorweg en stad bestaan meer dan 150 jaar naast elkaar. De bouw van spoorwegen in de 19e eeuw kan worden gezien als een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van de stad. Maar bij de realisatie van spoorwegen werd weinig rekening gehouden met het totaalbeeld van de stad. Het resultaat is dat het spoor tegenwoordig is verwikkeld met de stad terwijl zijn rol drastisch is veranderd. Het spoor wordt vandaag, hoewel onontbeerlijk, vaak beschouwd als een obstakel, als een belemmering voor de verdere ontwikkeling van de stad. Dit geeft aanleiding tot de volgende onderzoeksvragen. Wat is de relatie tussen de bouw van de stad en de realisatie van de spoorwegen? Met welke transformaties heeft de stad te maken en welke plaats nemen de spoorwegen en zijn gebouwen daar in? En tot slot, welke rol speelt het architectonische ontwerp in het bouw van de spoorinfrastructuur in de stad?

Het zoeken naar de antwoorden op deze vragen vormt de kern van dit onderzoek dat zich geografisch concentreert op Nederland en in het bijzonder op de Randstad, waar het spoor een belangrijk onderdeel is van het verkeersnetwerk. Een belangrijke conclusie is dat het architectonische ontwerp een meer substantiële rol zou moeten spelen bij de toekomstige transformaties van het spoor in de (Rand)stad.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 24 april 2008