Technische Universiteit Delft

Looprobots
door M&C

Promotie van dhr. D.G.E. Hobbelen: "Limit cycle walking"

30 mei 2008 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. D.G.E. Hobbelen | werktuigkundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr. F.C.T. van der Helm (3mE)

Limit cycle walking
Het goed begrijpen van de dynamische principes van menselijk, tweebenig lopen is nuttig op twee totaal verschillende manieren: 1) om de prestaties van tweebenige robots te verbeteren en 2) om mensen te helpen die moeilijk (of niet) kunnen lopen, door het verbeteren van rehabilitatiemiddelen of -training. In dit onderzoeksproject is getracht het begrip van tweebenig lopen te vergroten door middel van het bouwen en laten lopen van simulatiemodellen en robots (loopsynthese). Deze aanpak is een nuttige toevoeging aan het direct analyseren van de loopbeweging bij mensen (loopanalyse), omdat het gebruik van specifiek voor dit onderzoek, minimalistisch ontworpen `proefpersonen' (robots) de dynamische basisprincipes beter aan het licht brengt en de toepassing van systematische parameterstudies toestaat.

Het proefschrift introduceert de definitie van een nieuw concept voor het genereren van loopbewegingen: `Limit Cycle Walking'. De essentie van dit concept is het besef dat het mogelijk is om een stabiele periodieke loopbeweging te verkrijgen zonder dat de beweging continu lokaal stabiel is. In andere woorden is het mogelijk om te lopen terwijl je elke stap de neiging hebt te vallen. Met dit besef kan de behoedzame manier van lopen die robots typisch laten zien, verbeterd worden in de richting van de meer vloeiende loopbeweging van mensen. Eveneens zullen hiermee de prestaties van robots vergroot kunnen worden, gemeten in energieverbruik, veelzijdigheid van bewegingen en het om kunnen gaan met verstoringen.

Om dit potentieel te valideren zijn er twee lopende robots gebouwd in dit project: `Meta' en `Flame'. Zij zijn gebruikt om het effect van vier graden van aansturing op de kwaliteit van de loopbeweging te bestuderen: voor-/achterwaartse aansturing van het zwaaibeen, de enkel en het bovenlichaam en zijwaartse aansturing van het zwaaibeen. Hun effect op de kwaliteit van de loopbeweging is gemeten met kwantitatieve maten voor energieverbruik, veelzijdigheid van bewegingen en verstoringsgedrag. Voor de eerste twee bestonden al geschikte maten, voor verstoringsgedrag is een nieuwe maat geĂŻntroduceerd: de `Gait Sensitivity Norm'. Alles bij elkaar heeft dit promotieonderzoek geresulteerd in verscheidene loopbewegingen (op zowel modellen als fysieke robots) die laag energieverbruik combineren met goed verstoringsgedrag. Deze resultaten vertonen interessante relaties met menselijk lopen en hebben hiermee het begrip van de onderliggende dynamische principes van het tweebenig lopen vergroot.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 24 april 2008