Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie P. Klik

Titel proefschrift
Conformiteit. Verplichtingen van de verkoper met betrekking tot de kwaliteit van de te leveren zaken.

---

Promotors:
prof.mr. J.M. van Dunné

---

Datum
30 mei 2008 11:00

---

Locatie:
Woudestein, Forumzaal

---

Faculteit
Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FR)

Algemene regeling voor 'conformiteit' in de wet is terecht

Hoe moet beoordeeld worden of de verkoper heeft voldaan aan de wettelijke verplichtingen ten aanzien van kwaliteit? In zijn proefschrift Conformiteit bij koop onderzoekt Peter Klik conformiteit, met artikel 7:17 van het Burgerlijk Wetboek als uitgangspunt. Hij promoveert op vrijdag 30 mei 2008 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In artikel 7:17 van het Burgerlijk Wetboek staat dat een verkoper een zaak moet afleveren die aan de overeenkomst beantwoordt. Een zaak beantwoordt niet aan de overeenkomst, als zij niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Ook mag de koper verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor normaal gebruik daarvan nodig zijn. Maar hoe moet dit worden beoordeeld? Peter Klik onderzocht het wetsartikel (in Nederland geldig sinds 1 januari 1992) en vergeleek dit met de regelingen van het Weens Koopverdrag en de Europese Richtlijn consumentenkoop. Verder besteedt Klik aandacht aan ander uniform recht, Amerikaans en Engels recht, en het oude Nederlandse recht.
Voor het huidige Nederlandse recht trekt hij de volgende conclusies:
* De wetgever heeft er terecht voor gekozen om voor de verplichtingen van de verkoper ten aanzien van te leveren kwaliteit ('conformiteit') een algemene regeling in de wet op te nemen, die voor alle typen koop (handelskoop, 'gewone' koop en consumentenkoop, en koop van onroerende zaken) geldt.
* De wetgever had er goed aan gedaan expliciet aan te geven dat de in de wet genoemde criteria niet-limitatief zijn (zoals bijvoorbeeld de Engelse wetgever gedaan heeft met de formulering 'amongst others').

* De wettekst zou duidelijker zijn geweest wanneer meer uitgewerkte criteria zouden zijn opgenomen, bijvoorbeeld zoals 'normale eisen van bruikbaarheid, betrouwbaarheid en levensduur'.
* Gelet op bovenstaande punten van kritiek moet de wetsbepaling, en vooral het begrip normaal gebruik, niet beperkt worden uitgelegd.
* In de moderne regeling van conformiteit is er niet echt meer plaats voor een aparte rechtsfiguur garantie. In de wet worden aan de koper al veel rechten toegekend, te vergelijken met garanties onder het oude recht.

* In het proefschrift wordt bepleit uit te gaan van een ruim begrip conformiteit. Een en ander wordt uitgewerkt aan de hand van rechtspraak met betrekking tot bodemverontreiniging. Als uitgangspunten kunnen hierbij worden genomen dat de grond voor diverse vormen van gebruik geschikt moet zijn ('multifunctionaliteit') en ook weer verhandelbaar is.
* Hoewel rechters uiteraard terughoudend moeten zijn om een tussen partijen overeengekomen koopprijs te toetsen, moet bij de toepassing van conformiteit aan de prijs toch een belangrijke rol worden toegekend. Prijs is vaak juist een maatstaf voor de kwaliteit die men mag verwachten.