Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Achttiende editie NVM Blues & Jazz Festival

in Emmen op vrijdag 30 mei 2008

EMMEN - Emmen staat op vrijdag 30 mei weer in teken van het Blues & Jazz Festival. Met ingang van 2008 is de NVM Zuidoost-Drenthe, hoofdsponsor geworden van het jaarlijkse Blues & Jazz Festival in Emmen. Wonen en een aantrekkelijke cultureel klimaat gaan goed samen, het een is niet denkbaar zonder het ander. Stichting C'est la Vie is dan ook zeer ingenomen met haar nieuwe hoofdsponsor.

De opening van het festival is om 20.00 uur in de Grote Kerk, waarna de Great Classics Big Band stukken zal uitvoeren uit The Great American Songbook. Titels zijn onder meer Fly me to the moon, It's allright with me en Almost like being in Love. Om in de tegenwoordige tijd te blijven wordt ook 'Don't know why' van Norah Jones gespeeld. Evenals vorig jaar kent het enthousiasme van de amateurblazers geen grenzen; er zijn meer dan vijftig aanmeldingen, waaronder dit jaar ook blazers van het CQ. Van CQ komen ook de twee solisten die het concert een extra tintje gaan geven.

Na het concert van de Great Classics Big Band volgt een andere Big Band: Play That Funky Music door de Charli Green Big Band. Vijf saxofoons, vier trombones, vier trompetten en een groovy ritmesectie nemen u mee in de tijd van de rokerige jazzclubs uit de jaren '30. Voor de omlijsting van de avond zorgt DJ Der Groovemeister met Soul, Funk & Disco.

Veel aspecten jazz en blues

Ook deze editie heeft de stichting getracht zoveel mogelijk aspecten van de jazz en blues op te laten treden. We gaan beginnen bij de moderne jazz en hardbop van Tineke Postma, maken een tussenstop bij de electric jazz/fusion van "One Spirit" van Frans Vollink, stomen door naar de Soulvolle jazz vol risico van SteamTeam om vervolgens de unieke combinatie van de Jazzcombo's van het CQ te bewonderen met de Drentse Neder-hop formatie de Gestoorden uit het Noorden. Een combinatie uniek en zeker de moeite waard. Daarnaast kunnen nog zijwegen worden bewandeld: Vocale Jazz met PostJazzCompany, grensverleggende dansbare jazzfunk met Triple-Seven, Orange met een mix van eigen werk: Jazz, Funk, Groove, Latin en wereldmuziek. Guus Strijbosch is ongetwijfeld een van de beste bassisten die de Noord-Nederland heeft voortgebracht en dat laat hij horen in zijn jazzcombo met als gast gitarist Martijn Deuling. Latin Jazz wordt met flair en passie gebracht door het Trio Mogambo en vanuit Groningen komt Sabro-Son met een geheel eigen interpretatie van het Latin Jazz repertoire, waarbij de toeschouwers zeker niet stil kunnen en willen blijven zitten.

Tenslotte zorgen BoogieMaster en Dirk Jan Vennik voor een ontspannen en gemoedelijke sfeer met opwindende en ritmische Boogie Woogie.

Bluesdiva

Er valt veel te ontdekken op het bluesgedeelte van de avond. Wat dacht u van Lefthand Freddy, Fred Reining dient gerekend te worden tot een van de meest originele bluesmuzikanten, hij is met afstand de meest creatieve bluesgitarist in den lande. Boyd Small is de blues, dat is de muziek van Boyd Small. Elektrische blues, met felle gitaarsolo's, een stem die met veel galm is opgenomen en niet altijd even fijnzinnige teksten ("I'm gonna squeeze your lemons").

Dat blues niet alleen het genre is voor oude mannen, bewijst bluesdiva Ana Popovic (32). 'Black music heeft de passie en traditie en dat inspireert me.' Na talloze optredens in onder meer Duitsland en Amerika is de zangeres nu te bewonderen in Emmen. Ana heeft de blueswereld veroverd met spetterend gitaarspel, haar energie en jazeker, great looks! Live laat Mojo Clinton fantastisch samenspel en verrassende improvisaties horen en de band is uitstekend in staat om in te spelen op het publiek, dankzij een uitgebreid repertoire. Van Otis Redding en Lee Dorsey naar T-Bone Walker... van Free en ZZ Top naar Cuby. Soms authentiek, dan weer in een eigentijds jasje gestoken. Luisteren en kijken naar de Highway rhythm & blues Gang betekent meegesleurd worden door de beat, gegrepen worden door hartverscheurende solo's van mondharmonica en gitaar of wegdromen in een aangrijpende tekst. De Gang speelt, zowel akoestisch als elektrisch, authentieke blues van onder anderen Freddie King, Big Bill Broonzy, Rod Piazza, The Fabulous Thunderbirds en Little Walter Jacobs. Daarnaast spelen ze een aantal eigen nummers. De van oorsprong Harderwijkse formatie BlueShaker maakt al sinds 1998 de vaderlandse podia onveilig. Harde, rauwe Texas-bluesrock, recht uit het hart gespeeld. Het vakmanschap waarmee deze band voor de dag komt verraadt niet alleen de jarenlange ervaring van de leden, maar ook het diepe respect dat zij voor de blues hebben. Rude Mood zijn sinds kort wederom in oude bezetting compleet en zijn weer helemaal op dreef.

Zowel de jazz als de blues verlenen glans aan het festival, voor iedereen is er keuze genoeg en reden voor een muzikale en zeker een uitermate plezierige avond.

Meer informatie: www.cestlavie.nl

De voorverkoop is al begonnen.

Buttons zijn in de voorverkoop voor ¤ 7,- te koop bij de VVV in Emmen, Groothuis, Rue de la Gare, Brasserie, de Zwetser en Pierrot. En tijdens de festivalavond op verschillende locaties op de stadsvloer voor ¤ 8,-.