Gemeente Enschede

Behoud authentieke elementen in agrarisch landschap Twekkelo-Boekelo

Groene diensten van start

Op vrijdag 30 mei ondertekenen de Stichting Landschapsfonds Enschede en agrariër Hems Averink uit Twekkelo het eerste `groene diensten contract'. De stichting Landschapsfonds sluit contracten met boeren en andere particulieren en ze werft nieuwe fondsen. De boeren zeggen op hun beurt toe - tegen vergoeding - te zorgen voor onderhoud of aanleg van bijvoorbeeld bomen, houtwallen, kikkerpoelen, recreatiepaden of beken.

Bij de officiële ondertekening zijn Jelmer van der Zee (wethouder Milieu, Leefomgeving en Buitengebied van Enschede) en Piet Jansen (gedeputeerde Landelijk Gebied, Landbouw en Water van de provincie Overijssel) aanwezig. De gemeente Enschede stelt 750.000 euro beschikbaar aan de stichting Landschapsfonds en de provincie Overijssel 547.000 euro.

Het Landschapsfonds gaat zich inzetten voor aanleg, herstel en beheer van landschapselementen en wandelpaden in het agrarisch cultuurlandschap. Door hiervoor groene en blauwe dienstencontracten af te sluiten met agrariërs, worden de landschappelijke kwaliteiten van het buitengebied versterkt.

Het geld dat door overheden en particulieren in het fonds is gestort, wordt beheerd door het Groenfonds. De groene en blauwe diensten zijn een middel om het sluipende proces van achteruitgang van het cultuurlandschap in het buitengebied tegen te gaan. Tevens wordt de belangrijke rol van agrariërs en anderen voor het landschap erkend en financieel gewaardeerd. De contracten worden afgesloten voor een periode van 30 jaar.

De reikwijdte van het fonds is in principe het hele buitengebied van Enschede maar wordt eerst als proef alleen opengesteld voor het gebied Twekkelo-Boekelo. Deze proef behoort tot de eerste in Nederland waarmee het beheer van het landschap door particulieren structureel wordt beloond. In andere gemeenten in Overijssel wordt deze proef in de praktijk nu ook toegepast. Voor de ondersteuning van die diensten is de Stichting Groene en Blauwe diensten Overijssel opgericht.

De ondertekening van het eerste groene diensten contract op 30 mei wordt feestelijk omlijst. Wethouder Van der Zee en gedeputeerde Jansen overhandigen hun subsidiebeschikkingen aan het stichtingsbestuur Landschapsfonds. Tevens verrichten zij enig onderhoud aan het landschap. Het bestuur wordt geïntroduceerd en na een wandeling door Twekkelo wordt informeel afgesloten in Theetuin `Op 't Oorbeck' in Twekkelo.

26 mei 2008