Rookverbod horeca - Nederlandse Longartsenvereniging opgelucht

27/05/2008 11:53

Dieben & Meyer communicatieadviseurs

De overlevingskansen bij longkanker zijn nog altijd zeer laag. Nieuwe medicijnen en technieken blijven zich ontwikkelen, maar het gaat langzaam. Roken is nog altijd veruit de grootste veroorzaker van longziekten. Longartsen halen dus opgelucht adem bij het aangekondigde rookverbod in de Nederlandse horeca.

De gevolgen van roken zijn ernstiger dan die van fijnstof, luchtverontreiniging, en een bedompt binnenhuisklimaat samen. Roken is en blijft de grootste veroorzaker van longziekten. Daarom vraagt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) komende vrijdag 30 mei aandacht voor stoppen met roken. De NVALT bestaat 100 jaar en laat vrijdag 30 mei tijdens haar lustrumcongres in Maastricht zien hoe de focus in die 100 jaar bijna volledig is verlegd van TBC- naar rookgerelateerde longaandoeningen.

Aanleg voor COPD? Elke dag een sinasappel

Professor Dirkje Postma één van de hoofdsprekers op dit congres. Postma doet al jaren onderzoek naar astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Ook zij ziet dat stoppen met roken het grootste effect op gezondere longen heeft. "Daarnaast weten we inmiddels ook dat goede voeding en beweging helpen. Een dagelijkse wandeling van een half uur in een aangepast tempo, blijkt de longen en de spieren goed te doen. En mensen met aanleg voor COPD hebben baat bij anti-oxidanten zoals vitamine C. Elke dag een sinasappel dus!"

Vrouwen gevoeliger voor COPD en longkanker

Opvallend is dat de afgelopen decennia steeds minder mannen en meer vrouwen zijn gaan roken. En dat terwijl onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen gevoeliger zijn voor COPD en longkanker dan mannen. Op het congres van de NVALT wordt daarom extra aandacht gevraagd voor stoppen met roken. Zo wordt een nieuw boek gepresenteerd: 'Nederland stopt! Met roken', geschreven door twee longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter. Het is een compleet en glossy handboek voor iedereen die wil stoppen met roken. Wie echt wil, kan stoppen, zo luidt het motto. Dekker en de Kanter maken niet alleen duidelijk wat het oplevert om te stoppen, maar ook wat het kost om door te gaan. Het boek is voor een groot deel gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het eerste exemplaar wordt tijdens het congres uitgereikt aan Hans de Goeij directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid.

Het 100 jaar NVALT-congres vindt plaats op vrijdag 30 mei te Maastricht.

Kijk voor meer informatie over het wetenschappelijk programma op www.nvalt.nl of neem contact op met het congressecretariaat Trudy de Baaij of Constance van Hussen, 073-6126163

NVALT 100 jaar

Alle 350 longartsen in Nederland zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. De vereniging werd 100 jaar geleden opgericht vanwege de grote sterfte aan TBC. Inmiddels vormen rookgerelateerde longaandoeningen de hoofdmoot van de activiteiten, met lonkanker en COPD als koplopers. De NVALT viert haar 100-jarige bestaan op 30 mei met een wetenschappelijk congres in Maastricht. Meer informatie: www.nvalt.nl





http://www.nvalt.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (