Gemeente Schiedam


Mei

Muzikaal weekend in Schiedam met Brasil on the Beach en Lange Havenconcert

28 mei 2008

Een wervelende show met Pro-X, een groots Braziliaans feest met Brasil on the Beach en vrolijke en licht exotische klanken van klezmer muziek tijdens het Lange Havenconcert zorgen voor een muzikaal weekend in Schiedam. Pro-X start het weekend op vrijdagavond 30 mei en de Shtetl Band Amsterdam sluit het op zondagmiddag 1 juni af.

In Jeugdtheater De Teerstoof treedt op vrijdag 30 mei Pro-X, the unknown professional, op. Pro-X is rapper, producer en breakdancer. Met Reshamy vormde hij tot vorig jaar BS-ONE. Nu is hij solo en heeft Pro-X in februari zijn eerste eigen album uitgebracht. Zijn motto is Its easier to do whats already done, its much harder to be original! en dat hij dat laatste kan, laat hij zien in Schiedam. Naast Pro-X staan zangeressen, danseressen en breakdancers op het podium, door CKV leerlingen van OSG Schravenlant zelf uitgezocht voor alle jongeren van Schiedam!

Groots Braziliaans feest
De zomer en de opening van Strand aan de Schie worden ingeluid met Brasil on the Beach op zaterdag 31 mei. Het is swingen met de band Pura Energia, Percussie en verschillende DJs op Axé, Afro en Samba, afgewisseld met Pagode, Forró, Funk en Música Eletrônica. Capoeira, workshops en kooksessies Braziliaans koken maken deze eerste editie van Brasil on the Beach tot een spectaculair feest. Verder is er een expositie van de Braziliaanse kunstenaar João Colagem met zijn werk met de straatkinderen in Brazilië, een kleine markt met Braziliaanse producten en worden heerlijke Braziliaanse drankjes geschonken. Van 20.00 uur tot 01.00 uur draait DJ Kid Kaio.

Klezmer muziek op Lange Haven
Met het Lange Havenconcert op koopzondagmiddag 1 juni wordt een start gemaakt van wat hopelijk een jaarlijkse traditie wordt. Fotografie: Rob Bogerd Danish Blue van het Schiedamse muziekcentrum Op Maat opent het concert met Jazz- en Swingklanken. Daarna is het water van de Lange Haven, nabij de Appelmarkt, het podium voor de Shtetl Band Amsterdam. Door de feestelijke sfeer en de energie van de muziek waant het publiek zich heel even op een Joodse bruiloft. De klezmer muziek werkt aanstekelijk op hart en benen. Samen hebben de vijf musici van de Shtetl Band Amsterdam een ervaring van bijna honderd jaar in verschillende stijlen zoals tango, klassiek, jazz, balkan, Hongaars en klezmer en andere Joodse muziek. De oorsprong van klezmer muziek ligt in de shtetls, de vroegere Joodse dorpjes in Oost Europa. De Jiddische muziek, die daar bij bruiloften en andere feesten werd gespeeld, kennen wij nu onder de naam klezmer. De melodieën en de typisch Joodse manier van spelen van de klezmer muziek zijn al heel oud en worden de laatste tijd steeds populairder.

Optreden Pro-X
vrijdag 30 mei, aanvang: 20.30 uur
Jeugdtheater De Teerstoof, Nieuwstraat 12, Schiedam Kaarten: 6,75 (inclusief consumptie) of 2 ckv-bonnen Reserveren: VVV Schiedam 010 473 3000

Brasil on the Beach
zaterdag 31 mei, 13.00 1.00 uur
Strand aan de Schie op de Koemarkt
gratis entree

Lange Havenconcert
zondag 1 juni, 14.00 17.30 uur
nabij Appelmarktbrug
gratis entree
www.havenrijkschiedam.nl