Gemeente Oldenzaal


Finale Bike Circuit op de Ganzenmarkt

gepubliceerd op : 29-5-2008

De gemeente Oldenzaal hecht veel waarde aan een veilige verkeersdeelname van basisscholieren en stimuleert projecten in dit kader. Enkele jaren geleden is in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Oldenzaal voor leerlingen van de groepen 7 en 8 het project `Bike Ciruit' opgezet.

In 2006 is het project ANWB Streetwise geĂŻntroduceerd, waaraan elk jaar de groepen 3 t/m 8 van vier basisscholen meedoen. Het Bike Circuit sluit uitstekend op dit project aan en maakt deel uit van een wedstrijd voor de groepen 7 en 8. De winnaars van de diverse scholen nemen het tegen elkaar op in een finale, die op 30 mei van 16.00 - 18.00 wordt gehouden op de Ganzenmarkt.

Goed kunnen fietsen is moeilijker dan het lijkt en erg belangrijk voor een veilige deelname aan het verkeer. Het programma ANWB Streetwise leert kinderen van groep 3 t/m 8 beter om te gaan met het verkeer, door te oefenen met praktijksituaties. Het programma bestaat uit drie onderdelen. Tijdens `Blik en Klik' leren kinderen van groep 3 en 4 in de gymzaal over veilig oversteken. Het belang van het dragen van de gordel en gebruik van een autostoel in de auto wordt geoefend met een gele elektro-auto. `Hallo Auto' is voor kinderen van groep 5 en 6 en gaat over de remweg van een auto en de invloed van reactiesnelheid op die remweg. Kinderen nemen plaats op de bijrijderstoel van een ANWB rijlesauto en mogen zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een gordel komt in deze les aan bod. `Trapvaardig' traint kinderen van groep 7 en 8 in praktische fietsvaardigheid op het schoolplein. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres met een zware rugzak op. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Het Oldenzaalse project `Bike Circuit' sluit aan op het onderdeel trapvaardigheidstraining. Vorig jaar heeft de ANWB de landelijke finale in Oldenzaal gehouden. Er deden twaalf stedenwinnaars uit Overijssel mee en het was een Oldenzaalse scholier die de prijs in de wacht sleepte. Hij mocht een prachtige fiets in ontvangst nemen en een meerdaagse reis naar Madrid om mee te doen aan de Europese finale. Momenteel wordt op de Oldenzaalse scholen hard geoefend op het Bike Circuit. De finale is 30 mei a.s. van 16.00 tot 18.00 uur op de Ganzenmarkt en de prijsuitreiking wordt verricht door verkeerswethouder Herman Pieper. De hoofdprijs is wederom een fiets.