Provincie Groningen

Gebiedscommissie Reitdiepdal gaat aan de slag 29 mei 2008

Woensdag 28 mei heeft gedeputeerde Douwe Hollenga de gebiedscommissie Reitdiepdal geïnstalleerd. De commissie heeft als taak een inrichtingsplan te maken en uit te voeren. Doel is het versterken van landbouw en landschap, het realiseren van de EHS en meer mogelijkheden bieden voor recreatie die passen bij de natuurdoelstellingen van het gebied.

Taak commissie
Opstelling en uitvoering van een integraal plan is geen geringe opgave, aldus gedeputeerde Hollenga, de voorzitter van de gebiedscommissie. De commissie krijgt stevige discussies op haar bordje over de inrichting van de waterhuishouding, de nieuwe weg Groningen- Winsum en de spanning tussen natuurontwikkeling en cultuurhistorie. "Ik heb er echter alle vertrouwen in dat de brede deelname van diverse partijen uit het gebied plus het extra geld dat beschikbaar is uit het Regiofonds Groningen-Assen, het PLG en van het Groninger Landschap (kanjerprijs Postcodeloterij) zullen zorgen voor een succesvolle uitvoering van de plannen", aldus Douwe Hollenga. Waarnemend burgemeester van Winsum Jaap van Dijk vult aan dat ook draagvlak verwerven een belangrijke taak is van de commissie:"Wij moeten ervoor zorgen dat de plannen gaan leven bij de inwoners van het gebied".

Ambities commissie
De leden van de gebiedscommissie lichten ook een tipje van de sluier op over hun ambities. Douwe Hollenga: "Ik zie het Reitdiepdal als een kansrijk gebied voor behoud van weidevogels" (zie 'Nota actieprogramma weidevogels-akkervogels Groningen: Meer doen in minder gebieden' onderaan deze pagina). Wethouder Jannie Visscher van de gemeente Groningen stelt dat de duurzaamheidsambitie van de stad zich in dit gebied o.a. vertaalt in: "Na het nieuwe woningbouwgebied Meerstad willen wij de kostbare en kwetsbare omgeving van de stad niet aantasten. Stadsranden hebben een hoge prioriteit in het nieuwe Structuurvisie en Groenstructuurplan en daarmee het handhaven van de oude en gevarieerde landschappen rond de stad. Mensen moeten kunnen genieten van de natuur en haar kwaliteiten". Directeur van de Stichting het Groninger Landschap Rita Jansen sluit hier bij aan: "Wij gaan uit van win-win situaties en van het vergoten van de belevingsmogelijkheden van het landschap".

Leden gebiedscommissie
In de gebiedscommissie Reitdiepdal hebben zitting: Douwe Hollenga-provincie Groningen, Jannie Visscher-gemeente Groningen, Jaap van Dijk-gemeente Winsum, Johannes Lindenberg-Waterschap Noorderzijlvest, Ate Faber-LTO Noord, Rita Jansen-Stichting Het Groninger Landschap, Freek Hoving-ANV Stad & Ommeland, Bert van Mansom-Stichting Landschapsbeheer (die ook de Stichting Oude Groninger kerken en locale historische verenigingen vertegenwoordigt) en Tinus van der Weide namens de dorpen de Vereniging Oldehof/Peerdewask. Karin Beukema van de Dienst Landelijk Gebied voert het secretariaat van de commissie. Een foto van de commissie vindt u onderaan dit bericht.

Hoe verder
Vanuit het gebied en de betrokken organisaties was er veel belangstelling voor de feestelijke installatie van de gebiedscommissie. Na de zomervakantie gaat de commissie voortvarend aan de slag. Het is de bedoeling om uiteindelijk het inrichtingsplan voor het totale Reitdiepdal medio 2009 klaar te hebben en zoveel mogelijk voor 2013 uit te voeren.

Gebiedscommissie Reitdiepdal gaat aan de slag

30 mei 2008