Gemeente Ede

nummer 108 / Ede, 30 mei 2008

Perspectiefnota 2009-2012 van de gemeente Ede
Ede wil ambities waarmaken

De gemeente Ede richt zich de komende jaren op het uitvoeren van haar plannen en het realiseren van haar ambities. Dat staat in de Perspectiefnota 2009-2012 en de Programmarekening 2007 die donderdag 29 mei aan de gemeenteraad werden aangeboden. Het jaar 2007 is met een positief resultaat van 2 miljoen euro afgesloten. Daarnaast heeft de gemeenteraad eind vorig jaar al circa 6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor nieuwe plannen.

In de praktijk blijkt vaak dat er vertraging optreedt bij het uitvoeren van de plannen. De krapte in geld lijkt zich deels te verplaatsen naar een krapte in capaciteit, concluderen burgemeester en wethouders.
Daarnaast is er in toenemende mate sprake van complexe projecten, waarbij samenwerking met lokale en regionale partijen noodzakelijk is. Bij de start van nieuwe projecten vergt dat de nodige tijd. Dat laatste is voor het college reden tot zorg.

Programmarekening 2007
Het positief resultaat van 2 miljoen euro in de programmarekening wordt voor een deel veroorzaakt door vertraging in de uitvoering van de plannen én voor een deel door meevallers in de uitgaven van bijstand en leerlingenvervoer. Het overschot van 2 miljoen wordt in de reserves gestort en ingezet voor nieuw beleid in de Perspectiefnota.

Perspectiefnota
De Perspectiefnota 2009-2012 borduurt voort op de Programmabegroting 2008-2011 die afgelopen najaar is vastgesteld. Toen zijn voor de komende jaren forse bedragen (zon 6 miljoen euro) beschikbaar gesteld op veel beleidsterreinen (voorbeelden zijn Veiligheid 0,5 mln, Beheer openbare ruimte 0,5 mln, Milieu 0,8 mln, Educatie 0,6 mln, Sport
1,4 mln, Maatschappelijke Dienstverlening en zorg 1 mln.) Met de uitvoering daarvan is de gemeente volop bezig. Wel attendeert het college op de spanning tussen ambitie en capaciteit. Reden waarom het college de raad voorstelt om de honorering van nieuwe zaken te beperken tot meer onvermijdbare dringende ontwikkelingen. Het financiële perspectief laat het niet toe om nu ruimhartig te honoreren. Het college verwacht niet dat er vanuit Den Haag de komende jaren opnieuw extra miljoenen zullen komen. Vooral niet na het forse bedrag dat het rijk vorig jaar beschikbaar heeft gesteld.

Gehonoreerde plannen
Enkele voorbeelden van gehonoreerde ontwikkelingen zijn: Brandweerkazerne Kernhem/A30 ( 220.000)
Hogere kosten energie openbare verlichting ( 100.000) Speelgelegenheden ( 30.000)
Cultura ( 101.000)
Schuldhulpverlening en pardonregeling ( 180.000) Hogere kosten voor loon en prijscompensatie voor gesubsidieerde instellingen ( 615.000)

Voor honorering hiervan zal op weg naar de Programmabegroting in het najaar nog enige financiële ruimte moeten worden gecreëerd. Het college gaat nog eens goed kijken naar de prioriteiten waarvoor vorig jaar geld beschikbaar is gesteld.
Maar vooral wil het college nu door onder het motto: Vol gas naar de realisering van onze ambities!!.
De Programmarekening 2007 en de Perspectiefnota worden op 3 en 7 juli behandeld in de gemeenteraad.

---