Gemeente Zoetermeer

Meiden nemen duik in de wereld van ICT

Het aantal vrouwen dat in de ICT werkt is klein. Om meiden te interesseren voor een opleiding in de ICT kent Zoetermeer de TOP IT-klas, een kennismakingsproject speciaal voor meiden van 16 en 17 jaar. Op 20 mei sloten 43 deelneemsters met succes de vierde TOP IT-cursus af.

De TOP IT-klas wil het beeld dat meiden van ICT hebben, rechtzetten. Tijdens de cursus kwamen alle elementen van ICT, informatie, communicatie en techniek, aan bod. De klas bracht een bezoek aan het Museum voor Communicatie in Den Haag. Bij de organisatie Kennisnet in Zoetermeer voerden ze gesprekken met vrouwelijke ICT'ers. Een praktische opdracht was het uit elkaar halen van een computer.

Sterk punt is dat de klas alleen voor meiden is. Viktor Walgien, ICT-coördinator bij het Alfrink College: `Neem zoiets als een computer uit elkaar halen. Doe je dat met jongens en meiden samen, dan hebben in negen van de tien gevallen de jongens een schroevendraaier in hun hand en kijken de meiden toe.'

De meiden zelf zijn enthousiast over de opzet. `De bezoeken aan Kennisnet en het Museum voor Communicatie vond ik goed, zo krijg je een breder beeld van ICT', vertelt Stefanie Boelhouwer uit 4 havo. `Of de les gemengd of apart gegeven wordt, maakt mij op zich niet uit. Maar als er vooral jongens komen en ik er als enige meisje tussen zou zitten, zou ik dat minder leuk vinden.'

In 2004 namen de gemeente Zoetermeer en de Stichting ICT Platform (nu Stichting Kenniseconomie en innovatie Zoetermeer) het initiatief tot TOP IT. Dit jaar werd de klas georganiseerd door de Academie voor ICT&Media Zoetermeer, het ID College en een viertal middelbare scholen: het Alfrink College, het Erasmus College, het Oranje Nassau College en het Picasso Lyceum. Alle partijen zijn tevreden over de huidige opzet. Komend schooljaar start TOP IT 5.