Gemeente Groningen

Werk & Onderzoek Centrum van DSW Stadspark na drie jaar officieel geopend
Het Werk & Onderzoek Centrum van de Groningse sociale werkvoorziening DSW Stadspark bestaat al drie jaar, maar op woensdag 28 mei is het officieel geopend door wethouder Peter Verschuren.

Peter Verschuren en Cunera van Selm Onderdeel van het openingsfeest was een speedebat onder leiding van Cunera van Selm van RTV Noord over het afschaffen van de uitkering voor jongeren tot 27 jaar. Deelnemers waren directeur Harm Post van Groningen Seaports, Inge Jongman en Mattias Gijsbertsen van de gemeenteraadsfracties van ChristenUnie en GroenLinks en voorzitter Jeroen de Glas van FNV Jong.

Experiment
Het Werk & Onderzoekcentrum (W&OC) is onderdeel van het Arbeidsintegratiebedrijf van de DSW en is ervoor om mensen zonder veel kans op werk toch weer uitzicht op werk te bieden. Het centrum is in 2005 begonnen als een experiment met ongeveer tien cliënten per dagdeel. "Maar nu is het een niet meer weg te denken onderdeel van DSW Stadspark", zegt Jos Mocking, hoofd van het W&OC.

logo W&OC Kansrijk
"Ons centrum heeft zich in de stad een positie verworven als startpunt voor de carrière van vele werkzoekenden", vertelt Mocking. "Want met het aanleren van basale werknemersvaardigheden tot het opzetten van een persoonlijk competentieprofiel maakt het W&OC vele cliënten kansrijk. Voor menigeen is dan ook een gedegen sollicitatiebegeleiding zeer succesvol gebleken. Bij ons hebben mensen niet alleen perspectief op werk, we krijgen ze ook daadwerkelijk aan het werk. Het W&OC heeft zicht een unieke plaats verworven in Noord-Nederland."

Werkritme
Dagelijks komen er z'n tweehonderd mensen naar het W&OC. Per jaar zijn er ongeveer 2500 deelnemers. "We creëren een werkomgeving waarin de deelnemers werkritme opdoen en activiteiten ontplooien die gericht zijn op het verkrijgen van werk", legt Mocking uit. "Het gaat erom dat de deelnemers bezig zijn met het verkrijgen van werk door trainingen, door gebruik te maken van de computers en door de andere activiteiten die wij aanbieden."

Productiewerk
De deelnemers kunnen in het W&OC ook productiewerk doen. "Kenmerk van dit werk is dat het geen productiedruk kent zodat deelnemers te allen tijde in de gelegenheid zijn aan andere activiteiten deel te nemen", vertelt Mocking. Op dit moment kunnen deelnemers elke dag gordijnen haken en verwarmingsbeugels in elkaar zetten. Daarnaast zijn er af en toe tijdelijke klussen als inpakwerk, het sorteren van golfballen en het vouwen en in enveloppen steken van brieven.

'Het fenomeen werk'
"Wij zien het productiewerk als instrument", licht Mocking toe. "Het geeft een goed beeld hoe deelnemers omgaan met het fenomeen werk, met hun collega's en de leidinggevenden." Deelnemers aan het W&OC kunnen na hun periode in het centrum aan de slag op werkleerplekken en zogeheten koersplekken binnen de bedrijven van de DSW. "Deze werkplekken zijn bedoeld voor mensen die na het W&OC nog niet toe zijn aan gesubsidieerd werk."

Voorlieden
Volgens Mocking is er een groot verschil met andere re-integratiebedrijven. "Deelnemers komen hier minimaal twintig uur in de week en zijn dan bezig met het verkrijgen van werk. "Bij andere re-integratiebedrijven kom je één keer in de week op afspraak en krijg je misschien een opdracht mee, maar de consulent heeft dan geen zich meer op de deelnemer. In het W&OC zijn begeleiders en voorlieden van DSW Stadspark en lopen ook consulenten van SOZAW en het UWV rond." Gepubliceerd op: vrijdag 30 mei 2008
vrijdag 30 mei 2008:
Werk & Onderzoek Centrum van DSW Stadspark na drie jaar officieel geopend