Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten in actie met burgers!

30.05.2008

Gemeenten die op een vernieuwende manier met burgers (gaan) samenwerken, kunnen binnenkort hun ervaringen uitwisselen in Lokale proeftuinen burgerparticipatie. Het Actieprogramma Lokaal Bestuur, een project van de VNG en het ministerie van BZK, biedt hen daarbij ondersteuning en begeleiding.

Steeds meer gemeenten zetten de deur open om te communiceren met burgers. Het Actieprogramma Lokaal Bestuur speelt hierop in door te starten met lokale proeftuinen waarin gemeenten kunnen experimenteren op het terrein van burgerparticipatie. Via het deelprogramma In actie met burgers! krijgen gemeenten deskundige ondersteuning en begeleiding, en wordt kennisopbouw en onderlinge kennisuitwisseling gestimuleerd. Deelnemers aan de proeftuinen helpen actief mee aan verspreiding van de resultaten, zodat uiteindelijk alle gemeenten kunnen putten uit de ervaringen. Het beoogde effect is dat gemeenten meer ruimte geven aan initiatieven van burgers en de denkkracht van burgers benutten.

Gemeenten kunnen via www.actieprogramma.nl/inactiemetburgers een project of werkwijze op het gebied van burgerparticipatie aandragen om mee te experimenteren in een proeftuin. Ook kunnen gemeenten zich aanmelden die ter inspiratie willen deelnemen aan een proeftuin om in de eigen gemeente zon project of werkwijze op te zetten. Een commissie onder leiding van de heer J. van der Tak, burgemeester van de gemeente Westland en lid van het VNG-bestuur, toetst de aanmeldingen, waarna de Lokale proeftuinen burgerparticipatie worden gevormd en gemeenten ingedeeld. Begin november 2008 is er een grote landelijke startbijeenkomst. Uiterlijk 1 november 2009 eindigen de proeftuinen.

Belangrijk bij de selectie van de aangedragen experimenten is dat deze vernieuwend zijn voor de betreffende gemeente, en burger en bestuur dichter bij elkaar brengen. De experimenterende gemeenten dienen aan te geven in hoeverre andere gemeenten van de werkwijze kunnen leren. Het resultaat moet overdraagbaar zijn, dus rechtenvrij, gratis openbaar toepasbaar. Tot slot moeten de projecten en werkwijzen zich binnen de gemeente richten op de rol van één of meerdere actoren (burgemeesters, wethouders, gemeentesecretarissen, raadsleden, griffiers en ambtenaren) en het mogelijke samenspel tussen deze actoren.

Den Haag, 30 mei 2008

Meer informatie over het project, de randvoorwaarden en aanmeldformulieren vindt u op www.actieprogramma.nl/inactiemetburgers