Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam registreert in het kader van een onderzoek vanaf begin juni, gedurende tien dagen, met cameras de kentekens van passerende vrachtwagens.

Het gaat hierbij om vrachtwagens komend van de Maasvlakte, rond de aansluiting N15/N218 (Brielse Maasdam) nabij Oostvoorne. Cameras worden geplaatst op de linkerrijstrook van de hoofdrijbaan Maasvlakte richting Rotterdam, de rechterrijstrook van de hoofdrijbaan Maasvlakte richting Rotterdam en ter hoogte van de afrit Maasvlakte richting Oostvoorne.

Doel van dit onderzoek is een beeld te krijgen van het aandeel nationaal en internationaal zwaar vrachtverkeer op de Maasvlakte. In verband met de Maasvlakte 2 zal een procedure tot het instellen van een milieuzone in gang worden gezet. Hiertoe bereidt de gemeente Rotterdam in het najaar een verkeersbesluit voor dat de toegang tot de Maasvlakte in 2013 alleen mogelijk maakt voor vrachtwagens die op euroV genormeerde brandstof rijden. De aanscherping van de euronormering is nodig om de luchtkwaliteit in de Rotterdamse regio te kunnen waarborgen.

De gemeente Rotterdam start een notificatie, waarin aan de Europese Commissie wordt gevraagd of de milieuzone het vrije verkeer van goederen en diensten al dan niet belemmert. De Europese Commissie wil onder meer weten wat het aandeel (inter)nationaal vrachtverkeer is op de Maasvlakte dat van de weg gebruik maakt. Met dit onderzoek naar zwaar vrachtverkeer krijgt de gemeente inzicht in het land van herkomst, het type vrachtvoertuig, de omvang en de frequentie van het vrachtverkeer.

De gemeente Rotterdam gebruikt deze gegevens eenmalig en alleen voor de notificatieprocedure en het verkeersbesluit. De kentekenhouders zullen niet worden benaderd. Alle gegevens worden na het onderzoek vernietigd.

Bron: Bestuursdienst, 30-05-2008