Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


klachten over zorg

Nieuwe geschillencommissie voor klachten over zorg

Nieuwsbericht, 30 mei 2008
Patiënt heeft geschil met arts

Minister Klink wil onderzoeken of hij zorginstellingen kan verplichten zich aan te sluiten bij de nieuwe Geschillencommissie Zorginstellingen.

Deze geschillencommissie beperkt zich niet meer tot ziekenhuizen, maar gaat ook uitspraken doen over geschillen in de gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg. Vanaf juni kunnen mensen bij de commissie klachten indienen over hun behandeling of medische missers.

Schadevergoeding

Minister Klink wil de maximale schadevergoeding die de commissie kan toekennen, verhogen van 5.000 naar 25.000 euro.

Laagdrempelig

Volgens Klink, die gisteren samen met Consumentenbond-voorzitter Cohen de aftrap gaf, is de geschillencommissie een belangrijke stap in het sneller en effectiever afhandelen van klachten van cliënten. `In mijn brief over de rechten voor de cliënt in de zorg, die ik enkele dagen geleden naar de Tweede Kamer stuurde, noem ik dat het recht op een effectieve, laagdrempelige klacht- en geschillenbehandeling', zei hij.

Onpartijdigheid

De minister vindt dat klachtencommissies beter moeten gaan functioneren, met name op het punt van onpartijdigheid. `Ik wil dat mensen meer kunnen vertrouwen op de objectiviteit en kwaliteit van het oordeel van een externe commissie.'