Royal Haskoning


Risico's in beeld met de VGM Quickscan

30-5-2008

Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) staan midden in de belangstelling van diverse discussies. Zo ook bij infrastructurele bouwplannen. Royal Haskoning betrekt deze aspecten vroegtijdig in het ontwerpproces, niet alleen omdat dit wettelijk bepaald is in het Arbobesluit, maar ook omdat dit aansluit op de EMS-certificering (environmental management system) van de organisatie.

Peter Gosselink, civieltechnisch adviseur bij Royal Haskoning legt uit; "Veiligheid, gezondheid en milieu zijn vaak onderbelichte aspecten binnen infrastructurele plannen. Terwijl de risico-inventarisatie al in een vroeg stadium en heel eenvoudig uitgevoerd kan worden. Bij voorkeur wordt deze al gedaan tijdens het voorontwerp of bij aanvang van het definitieve ontwerp. Risicobeperkende maatregelen kunnen dan nog relatief eenvoudig in het plan verwerkt worden. Voor onze infrastructurele projecten hebben we een hulpmiddel ontwikkeld om snel, eenvoudig en doeltreffend een risico-inventarisatie op te stellen: de VGM Quickscan."

"De VGM Quickscan is een beknopte notitie met een globale inventarisatie van schaderisico's op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu. We maken hierbij gebruik van een lijst met veel voorkomende schaderisico's en van het model volgens Fine & Kinney. De VGM Quickscan waardeert de schaderisico's met drie kleurcodes (beperkt, belangrijk en hoog) en een risico-index (hoe hoger de index, hoe hoger het risico). Meestal kunnen we in één dag de risico's van eenvoudige tot complexe infrastructurele projecten in kaart brengen. Op basis van deze resultaten, maken we vervolgens een evaluatie en bepalen we risicobeperkende maatregelen. De inventarisatie gebruiken we als aanvulling op de ontwerpnotitie en als input voor het bestek en het VGM-plan Ontwerpfase."

Meer informatie

Katinka Erkens-Janssen
Katinka Erkens-Janssen
T +31 (0)24 328 49 72
E Katinka Erkens-Janssen