Passend en professioneel onderwijs kàn

30/05/2008 11:44

CED Groep

Alle schoolbesturen in Nederland zijn vanaf 2011 verantwoordelijk voor passend onderwijs voor àlle kinderen. Om het scholen mogelijk te maken aan deze eis tegemoet te komen, lanceerde de CED-Groep op 28 mei het Onderwijscontinuüm CED-Groep(R) op een symposium naar aanleiding van de uitreiking van de prof. dr. Han Leuneprijs voor onderwijsinnovatie. Dit vond plaats in Spant! in Bussum waar zo'n 200 geïnteresseerden uit het hele land hun licht kwamen opsteken. Met het Onderwijscontinuüm kunnen alle typen scholen, zowel regulier als speciaal, concreet en overzichtelijk invulling kunnen geven aan passend onderwijs.

Gezaghebbende sprekers als drs. Fons Dingelstad van OCW, dr. Bas Levering van Fontys hogescholen en prof.dr. Evert Scholte van de Universiteit Leiden gaven hun visie op het gedachtegoed van passend onderwijs. Dr. Chris Struiksma, senior onderzoeker van de CED-Groep, formuleerde hier het antwoord op met het Onderwijscontinuüm CED-Groep(R).

In een notendop

Het Onderwijscontinuüm CED-Groep(R) staat voor een organisatievorm van het onderwijs. Een kenmerk hiervan is, dat verschillende aanpakken die verschillende groepen leerlingen nodig hebben, vooraf uitgewerkt en geordend zijn in verschillende 'onderwijsarrangementen'. De meeste leerlingen volgen een basisarrangement. Presteren de leerlingen onvoldoende, dan wordt het basisarrangement aangepast, in plaats van grote groepen leerlingen een individuele aanpak te bieden. Basisarrangementen kunnen qua niveau per school verschillen.

Wat het oplevert

De werkwijze volgens het Onderwijscontinuüm CED-Groep(R) levert op dat er aandacht is voor àlle leerlingen, of zij nu minder of juist heel goed presteren.

Het levert óók beter inzicht op in de leeropbrengsten op leerling-, groeps- en schoolniveau, waardoor leerprestaties sturend kunnen worden voor de schoolontwikkeling. Het is kortom een werkwijze die aantoonbare kwaliteitsverbetering oplevert.

Implementatie

Met het specialisme 'zorg' staat de CED-Groep het onderwijs al jaren bij. Met het Onderwijscontinuüm CED-Groep(R) kunnen wij de invoering van passend onderwijs op concrete en praktische wijze gestalte geven. Bij de arrangementen die het Onderwijscontinuüm CED-Groep(R) biedt, leveren wij passende diensten en producten. Hiermee is een goede implementatie van passend onderwijs in de school een feit!





http://www.cedgroep.nl