Gemeente Hoogeveen


* 30.05.2008 - Nieuw voor centrum Hoogeveen: architectuurroute
* 29.05.2008 - Leerlingen strijden om hartstochtturf: iedereen kan stemmen op 31 mei
30 mei 2008
Afzender: Hartstocht in Hoogeveen
Nieuw voor centrum Hoogeveen: architectuurroute
Nieuw aan de loot van stadswandelingen door Hoogeveen is de Architectuurroute. Deze route die is samengesteld door Wijnhout Punt en Marga Zwiggelaar voert u vooral door het naoorlogse Hoogeveen, de tijd dat Hoogeveen haar huidige vorm kreeg.

Een architectuurroute door Hoogeveen lijkt niet logisch. Veel architectuur in Hoogeveen is van na 1945 en het zijn juist deze nieuwere gebouwen die we nauwelijks opmerken. Veel mensen nemen niet de tijd om een hedendaags gebouw op dezelfde wijze te bekijken als een grachtenpandje uit de achttiende eeuw.

Hoogeveen groeide vooral na 1945. Was voor de oorlog de bewoning nog langs de vele kanalen en opgaanden geconcentreerd, na de oorlog werden er overal wederopbouwbuurten gebouwd, zoals Plan West, de Zeeheldenbuurt en de Verzetsbuurt. Daarbij wordt de rol van de naoorlogse gemeentearchitecte mejuffrouw Heijting speciaal voor het voetlicht gebracht. De route doet een aantal van deze wederopbouwbuurten aan, waarbij ook de architectuur van mejuffrouw Heijting telkens weer naar voren komt. Al wandelend door het centrum van Hoogeveen worden echter ook de nieuwste gebouwen niet vergeten. Een mooi voorbeeld is het nieuwe politiebureau in Plan West.

Natuurlijk is er tijdens de route ook aandacht voor gebouwen van voor 1940-1945. Zo is er bijvoorbeeld speciale aandacht voor de bebouwing aan de Pesserstraat, de Brinkstraat, de Schutstraat en de Hoofdstraat.

De idee om een architectuurroute voor Hoogeveen te maken bestond al veel langer. Hoogeveen heeft al langer oog voor met name de hedendaagse architectuur, bijvoorbeeld met de Jan Carmiggeltprijs. In het kader van Hartstocht in Hoogeveen kon ook een route dan ook eindelijk worden gerealiseerd. De route had dan ook niet tot stand kunnen komen zonder subsidiering van Hartstocht in Hoogeveen en Woonconcept in Hoogeveen.

De route is vanaf het Station te belopen door middel van panelen. Ook is er een boekje van de route te koop. In dit boekje vindt u zowel de korte als de lange route. De korte route is ongeveer vier kilometer lang. De lange route is ongeveer acht kilometer lang. Het boekje is te koop bij Museum De 5000 Morgen aan de Hoofdstraat. 29 mei 2008
Afzender: Hartstocht in Hoogeveen
Leerlingen strijden om hartstochtturf: iedereen kan stemmen op 31 mei Op zaterdag 31 mei is de afsluiting van het project Heartbeat, een project voor het voortgezet onderwijs in het kader van het Hartstochtjaar. Een van de onderdelen van Heartbeat was een kunstproject van Geert Oldenbeuving op het Roelof van Echtencollege: dit heeft zes bijzondere kunstwerken opgeleverd. Op 31 mei op het plein tegenover de HEMA kunnen de bewoners van Hoogeveen uitmaken welk kunstwerk zij het mooist vinden.

De winnaar krijgt de enige echte hartstochtTURF! Gemaakt door kunstenares Ans Stobbe, ontwerp Geert Oldenbeuving. Alle zes kunstwerken zullen in 2009 in de nieuw Centrale Bibliotheek van Hoogeveen worden tentoongesteld.

Heartbeat

Het gehele voortgezet onderwijs en alle culturele instellingen hebben vanaf januari tot en met mei deelgenomen aan het project Heartbeat. De culturele instellingen hadden samen een aanbodmap gemaakt met daarin hun eigen programmaâs op negen verschillende locaties. Het project startte op de Jongerentheaterdag op 26 januari.

De resultaten tot nu toe: vier theatergroepen speelden twintig voorstellingen voor 2200 leerlingen. Ruim 2000 leerlingen bezochten tachtig workshops, variërend van smartlappen schrijven tot liefdesgedichten maken, tot salsa dansen, tot graffityâs en videofilmpjes maken.

Er waren leskisten, tentoonstellingen,de langste liefdesbrief ging rond enzovoort.

Project Geert Oldenbeuving

Çén school deedt mee aan een bijzonder kunstproject met plaatselijk kunstenaar Geert Oldenbeuving. Leerlingen van de locatie Julianastraat van het Roelof van Echtencollege mochten onder creatieve leiding van Oldenbeuving hun eigen kunstwerk gestalte geven.

Het doel van dit project was om bevolking en de scholen van Hoogeveen nader tot elkaar te brengen d.m.v. een kunstuiting. Zij mochten vrij dromen en vervolgens in groepjes op een kleine schaal hun kunstwerk realiseren. Er waren een paar spelregels: het moest uitvoerbaar zijn en enig nut hebben voor de samenleving.

Daar viel ook onder dat het oogstrelend is en/of een hoge gevoelswaarde heeft. Ook moest er een gedegen onderzoeksplan zijn hoe en waar ze het kunstwerk wilden plaatsen. Uiteindelijk zijn zes kunstwerken gemaakt.

Publieksprijs

Nu is de beurt aan de bevolking van Hoogeveen. Op zaterdag 31 mei kan het publiek d.m.v. stembriefjes een cijfer geven aan elk kunstwerk. Op het plein tegenover de HEMA kunt u de zes ingestuurde kunstwerken zien en uw stem uitbrengen. Hier kunt u ook een toelichting krijgen van Geert Oldenbeuving. Dit kan nog tot 16.00 uur, daarna wordt de winnaar bekend gemaakt. Het is de bedoeling om te bekijken of het winnende kunstwerk ook echt gerealiseerd kan gaan worden.

In ieder geval worden alle 6 de kunstwerken tentoongesteld in de nieuwe Centrale Bibliotheek, die in het voorjaar van 2009 wordt geopend.

Ingeleverde objecten
1. Spiegeltuin: NIENKE HUIS IN 'T VELD
2. Explosie van Gitaarinstrumenten: verbeelding van het geluid: EDO VAN DER WEIDE
3. Upload a smile: LIANNE NIJMEIJER & STEPHANIE REITSEMA 4. 3d: ROSALIE POL
5. A la Hoogeveen: CHARLOTTE PASSIER & MARLOUS ROSEGAAR 6. Geen titel: YVONNE DRENTH (met Lisette Lester/Aleid v.d. Maat