Gemeente Valkenswaard

voor Jeugd ondertekend

Convenant Zorg voor Jeugd ondertekend

Op maandag 26 mei jl. heeft wethouder H. Tindemans van zorg en welzijn van de gemeente Valkenswaard het Convenant Zorg voor Jeugd ondertekend op het provinciehuis in Den Bosch. Met de ondertekening van het convenant zijn tussen de gemeente en de hulpverleningsinstellingen Bureau Jeugdzorg, instellingen voor de Jeugdgezondheidszorg en Maatschappelijk Werk afspraken vastgelegd over de werkwijze met het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd. Het signaleringssysteem wordt in heel Brabant ingevoerd.

Zorg voor Jeugd is bedoeld om snel en efficiënt informatie uit te wisselen. En dat is belangrijk, want in de keten van jeugdzorg werkt een groot aantal instellingen samen die zich allemaal zeer verantwoordelijk voelen voor de problemen van of met jeugdigen. Een goede aanpak vergt optimale samenwerking, coördinatie, informatie-uitwisseling en afstemming. Dankzij Zorg voor Jeugd kunnen problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar vroegtijdig worden gesignaleerd. Het systeem maakt bovendien duidelijk welke instellingen betrokken zijn bij een jeugdige. Daarnaast wordt in Zorg voor Jeugd de coördinatie van zorg in de keten georganiseerd. Dat wil zeggen dat er afspraken zijn vastgelegd over welke instelling de verantwoordelijkheid draagt rondom de organisatie en uitvoering van het hulpaanbod aan een jeugdige.

Gemeenten zijn door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning. Dat geldt ook voor het beleidsterrein preventieve ondersteuning jeugd. Hiermee wordt bedoeld 'op preventie gerichte ondersteuning van jeugdigen met problemen met opgroeien en van ouders met problemen met opvoeden'. Door het invoeren van het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd, beschikt de jeugdketen over een instrument waarmee vroegtijdig signalen kunnen worden afgegeven over jeugdigen met het doel om risico's te voorkomen. Daarnaast ondersteunt het systeem de coördi­ natie van zorg in de keten. De gemeente stelt het instrument Zorg voor Jeugd ter beschikking, draagt er zorg voor dat ketencoördinatie wordt uitgevoerd op basis van bindende afspraken en ziet er op toe dat deze afspraken door de betrokken partijen worden nageleefd. Voor meer informatie www.zorgvoorjeugd.nu.