Vereniging Natuurmonumenten


INRICHTING WENDELBOS AFGEROND
27-05-2008

intro
Natuurmonumenten heeft de inrichting van het 120 hectare grote Wendelbos bij Marknesse afgerond. De laatste exemplaren van de 450.000 wilgen, zoete kersen, essen en elzen gingen afgelopen herfst de grond in. Op 1 maart 2006 plantte burgemeester Van Rappard van Gemeente Noordoostpolder de eerste boom. Zo'n 450 schoolkinderen kwamen op Boomfeestdag van dat jaar een handje helpen. Zwolse Vaart en Voorstertocht kregen natuurlijke oevers. Twee beken met een totale lengte van 6 kilometer voeren water aan vanuit het Wateroopbos. Wandelpaden en bruggetjes maken het mogelijk om lange tochten te ondernemen door Voorsterbos, Waterloopbos en Wendelbos. Samen maar liefst 900 hectare bos en natuur.

Weelderig
Natuurmonumenten zag bij de aankoop van de grond in 2004 direct goede mogelijkheden om een waardevol bos te realiseren. De ligging tussen Zwolse Vaart en Voorstertocht maakt het mogelijk het gebied waterhuishoudkundig los te koppelen van de omgeving. Daardoor, door de lage ligging en door de kleibodem, kan hier een nat bos ontstaan met een weelderige begroeiing. Behalve voor natuur en natuurgenieters kan het bos een functie vervullen als `opslagplaats' van overtollig regenwater. Zo wordt verdroging tegengegaan en tegelijkertijd wateroverlast voor de aangrenzende landbouwgronden voorkomen. Bij veel regenval in de winter kan een deel van het Wendelbos blank komen te staan. Wandelaars kunnen van die bijzondere aanblik genieten doordat Natuurmonumenten waar nodig de paden extra hoog heeft gemaakt. Wie in de buurt van de beek wandelt, maakt kans om de felgekleurde ijsvogel te zien vissen. Roofvogels en reigers vliegen boven het bos, op zoek naar een lekker hapje.

Bijdragen
De aankoop van de grond en de aanleg en inrichting van het Wendelbos zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen en medewerking van het Nationale Groenfonds, Programma Beheer van het ministerie van LNV, Nationale Postcode Loterij, Provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland. Het Groenfonds betaalt Natuurmonumenten voor de bosaanplant eenmalig een bedrag van ongeveer EUR 4.500 per hectare vanwege de bijdrage die de bomen leveren aan het vastleggen van CO2. Dit past in het klimaatbeleid van de Rijksoverheid. De omwonende boeren en burgers zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de planvorming en inrichting. Op hun verzoek is een ruiterroute in voorbereiding. Samen met de omwonenden heeft Natuurmonumenten op 14 mei bij het waterinlaatpunt aan de Nigerweg de `kraan' voor de beken open gezet.

Voor nadere informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Jan Akkerman, beheerder, telefoon 0527 25 25 70 of 06 53 73 32 45