Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Veel mensen krijgen onterecht geen compensatie eigen risico

De voorgestelde compensatieregeling voor het eigen risico in de Zorgverzekeringswet ligt al een tijd onder vuur. De CG-Raad en ook veel Kamerleden vinden dat veel chronisch zieken en gehandicapten hiervoor onterecht niet in aanmerking komen. Deze week is duidelijk geworden dat het kabinet de regeling toch niet gaat aanpassen. De CG-Raad is hierover zeer ontstemd.

Brief Klink
Iedereen moet in 2008 een verplicht eigen risico betalen van 150 euro. Gehandicapten en chronisch zieken zouden een deel hiervan terugkrijgen, namelijk 47 euro. De CG-Raad heeft er steeds op gewezen dat de groep die hiervoor in aanmerking komt veel te beperkt is. Uit een brief van minister Klink blijkt nu dat de plannen niet zijn bijgesteld. Dit zou betekenen dat in 2008 alleen de volgende groepen compensatie krijgen:


* Mensen die voorkomen op de lijst van 17 aandoeningen met hoog medicijngebruik.

* Mensen die op 1 juli 2008 al minimaal een half jaar in een AWBZ-instelling verblijven.

Kunstmatig
De CG-Raad vindt deze afbakening volkomen kunstmatig, want de groep met hoge zorgkosten is veel groter. Dus moet er bij de bepaling van de doelgroep ook naar de hoogte van het zorggebruik worden gekeken en naar het gebruik van hulpmiddelen. Verder deugt ook de gekozen afbakening op grond van medicijngebruik niet. Er is nu al een groep mensen met beperkingen bekend die er buiten vallen. Bijvoorbeeld mensen met een hoog cholesterolgehalte, stofwisseling en bloedziekten, zeldzame aandoeningen.

Terugwerkende kracht
Minister Klink zegt in zijn brief dat een andere afbakening van de doelgroep niet uitvoerbaar is. De CG-Raad roept de Kamer op om hiermee niet akkoord te gaan. En als een betere afbakening pas mogelijk is in 2009

(Geplaatst: 29 mei 2008)