Gemeente Vlaardingen


Buizengat-Oost energiezuinig en comfortabel

30 mei 2008

Boormachine aan het werk Er wordt geboord in Buizengat-Oost. Een boorinstallatie maakt een boring van 400 mm doorsnede en 220 meter diepte. Met deze boring onderzoekt de gemeente of in de nieuwbouwwoningen in het Buizengat-Oost gebruik gemaakt kan gaan worden van collectieve warmtepompen, een energiezuinige manier om huizen te verwarmen en te verkoelen.

De gemeente Vlaardingen neemt in de eisen voor de nieuwbouwwoningen in Buizengat-Oost op dat deze moeten worden voorzien van een duurzame energievoorziening. De gemeente heeft een voorkeur voor collectieve warmtepompen in de nieuwbouw. Met deze voorziening krijgen de toekomstige bewoners een comfortabel en energiezuinig huis. Zon duurzame energievoorziening draagt bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Dit sluit aan op de afspraak uit het coalitieprogramma om concrete maatregelen te nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

De pompen van een collectieve warmtepomp zijn aangesloten op een warme en een koude bron in de ondergrond. Hiervoor is echter wel voldoende aanvoer van grondwater nodig. Uit de boringen die nu worden verricht moet blijken of het mogelijk is om deze vorm van energiezuinige verwarming en verkoeling toe te gaan passen in de nieuwe woningen.