Waterschap Roer & Overmaas


historische loop Vlootbeek uit

Waterschap diept oude historische loop Vlootbeek uit

Vlootbeek straks slingerend naar Maas

Waterschap Roer en Overmaas diept de komende twee weken over een lengte van 500 meter de oude historische loop van de Vlootbeek in de Linnerweerd uit. Dit is nodig om de Vlootbeek weer langs dit oude tracé slingerend naar de Maas te laten stromen. De nieuwe loop van de beek moet namelijk het juiste profiel krijgen.

De vrij gekomen grond nabij de Maas wordt de komende twee weken per schip afgevoerd naar IJsseloog, een depot van Rijkswaterstaat in het IJsselmeer. Het gaat om 4.800 m³ vervuilde grond. Twee vrachten per week worden met een schip afgevoerd. In totaal verwacht het waterschap dat 5 vrachten grond moeten worden afgevoerd. Met de grond die vrij komt van het bovenstrooms aan te leggen traject, gaat het waterschap de huidige Vlootbeek vanaf het splitsingspunt stroomafwaarts dempen. De kosten bedragen 575.000 euro en worden gezamenlijk betaald door het waterschap en Rijkswaterstaat.

Waterschap Roer en Overmaas is momenteel bezig om de Vlootbeek in de Linnerweerd opnieuw in te richten en al meanderend door het landschap via de historische loop naar de Maas te laten stromen. Ook gaat het waterschap twee vispassages aanleggen. Bij de Vlootbekermolen is het waterschap al de eerste vispassage aan het bouwen. Het waterschap beoogt de natuurlijke waarden en de waterkwaliteit van de Vlootbeek met de herinrichting te verbeteren. Vissen die onder andere baat hebben bij de vispassages zijn de elrits, beekprik en kopvoorn. Het waterschap krijgt voor het totale herinrichtingsproject financiële bijdragen van ruim 7 ton van derden, waaronder Rijkswaterstaat, de subsidieregeling gebiedsgericht Beleid van het Rijk oftewel Vitaal Platteland en van de gemeente Maasgouw.