Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk UB/A/2008/13373 Doorkiesnummer Datum 30 mei 3008

Onderwerp IWI-rapport 'Stap voor stap door de keten'

Hierbij bied ik u het rapport `Stap voor stap door de keten' van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) aan. Dit rapport bevat de resultaten van een onderzoek naar de wijze waarop de ketenpartners - de CWI, het UWV en de gemeenten - samenwerken bij het aan werk helpen van een specifieke groep cliënten, namelijk de cliënten die na het bereiken van de maximale uitkeringsduur van de WW aansluitend doorstromen naar de WWB, de zogenaamde doorlopers.

Het onderzoek is uitgevoerd in dertig grotere gemeenten en bij CWI en UWV. De gegevens zijn verzameld door middel van interviews en dossieronderzoek. De IWI tekent daarbij aan dat het dossieronderzoek beperkt is geweest en dat daarom geen sprake is van een representatieve steekproef die landelijke uitspraken mogelijk maakt.
De samenwerking tussen de ketenpartners krijgt vorm op regionaal en lokaal niveau. De afspraken die de ketenpartijen op lokaal niveau over doorlopers hebben gemaakt zijn dan ook het uitgangspunt geweest voor het onderzoek.

De inspectie concludeert dat er op dit moment nog geen sprake is van een gestructureerde overdracht van cliëntgegevens van doorlopers tussen de verschillende ketenpartners. Hoewel elke individuele ketenpartner invulling geeft aan de dienstverlening aan doorlopers, vindt daarover nog weinig onderlinge afstemming plaats.

De inspectie constateert dat deze conclusies aansluiten bij de bevindingen uit de verkennende studie `Op weg naar integrale dienstverlening', waarin wordt geconcludeerd dat nog weinig sprake is van geïntegreerde dienstverlening bij het begeleiden van werkzoekenden naar werk. Naar het oordeel van de inspectie dienen de ketenpartijen nu concrete stappen te ondernemen om de dienstverlening aan doorlopers beter te stroomlijnen.

De ketenpartners werken momenteel hard aan de vorming van Locaties voor Werk en Inkomen (LWI) en de invoering van de geïntegreerde dienstverlening. De brief van 17 januari 2008, waarmee de minister en ik de verkennende studie `Op weg naar integrale dienstverlening' aan

Ons kenmerk UB/A/2008/13373

uw Kamer hebben aangeboden (Kamerstukken II 2007-2008, 26448, nr. 351) , bevat een overzicht van de activiteiten die de ketenpartners hiertoe in gang hebben gezet.

De verbeterslag die de IWI bepleit ten aanzien van de dienstverlening aan doorlopers, zal door de LWI-vorming en de invoering van de integrale dienstverlening concreet vorm moeten krijgen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)

Bijlage(n):
Rapport 'Stap voor stap door de keten'


---