Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen

Afdeling Communicatie

Persbericht Postbus 11563 2502 AN Den Haag Ons kenmerk 2008/622 Wilhelmina van Pruisenweg 52 Datum 30 mei 2008 2595 AN Den Haag Telefoon (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.iwiweb.nl

Van WW naar bijstand: meer samenwerking nodig bij hulp werklozen

CWI, UWV en gemeenten werken vaak nog te weinig samen bij hun inspanningen om mensen aan het werk te helpen die na afloop van hun WW-uitkering in de bijstand komen. Ze zijn ieder voor zich actief voor de cliënt tot aan het moment dat ze deze overdragen aan een andere organisatie, maar van een geïntegreerde dienstverlening is vaak nog geen sprake. Dit concludeert de Inspectie Werk en Inkomen in het vandaag verschenen rapport Stap voor stap door de keten. De invoering van Locaties Werk en Inkomen maakt het makkelijker voor de organisaties om op dit punt verbeteringen door te voeren.

Wanneer iemand van de WW naar de WWB gaat, kan in de dossiers bijna nooit worden vastgesteld dat er persoonlijk contact tussen medewerkers van UWV en de gemeente is geweest. Over de overdracht van gegevens en de afstemming van de dienstverlening aan deze groep van cliënten zijn tussen de ketenpartners ook nog maar weinig afspraken gemaakt. Wat voor activiteiten UWV voor de cliënt heeft ondernomen, krijgt de gemeente meestal te horen van de cliënt en niet van UWV.
CWI gebruikt een uitgebreid overdrachtsformulier met informatie over de cliënt, maar dit belandt niet altijd in het dossier bij de gemeente. In ongeveer een op de vier gevallen is er wel sprake van een persoonlijke overdracht tussen de medewerker van CWI en de gemeente. Het komt wel vrij vaak voor dat mensen die CWI begeleidt, hulp krijgen van UWV of gemeente in de vorm van bijvoorbeeld financiering van een sollicitatietraining.

Een werkloosheidsuitkering (WW) heeft een maximale duur. Als die is bereikt stroomt een aantal werklozen door naar de Wet Werk en Bijstand (WWB). IWI deed onderzoek in dertig grotere gemeenten om een beeld te krijgen hoe CWI, UWV en gemeenten samenwerken om deze mensen te helpen bij het vinden van werk.

Voor een toelichting kunt u bellen met Erik Stolk (070 304 4639 of 06 5102 4559). Het rapport `Stap voor stap door de keten. Dienstverlening aan doorlopers WW - WWB' kunt u downloaden van www.iwiweb.nl of opvragen bij de afdeling Strategie en communicatie (070 304 4617). De Inspectie Werk en Inkomen draagt door haar toezicht bij aan het doeltreffend functioneren van het stelsel van werk en inkomen. IWI is de onafhankelijke toezichthouder voor de minister van SZW.